Written by

Kako da zaštitite telefon tokom vrelih ljetnih dana

kako? lako!| Views: 131

Iako smo vjerovali da se to neće desiti, ljeto nam je stiglo u svom sjaju, sa sparinama, vrućinama i toplotnim udarima koji ne samo da loše utiču na zdravlje živih bića već i naših tehnoloških ljubimaca. 

Kad su velike vrućine trebalo bi posebno da obratite pažnju na svoj pametni telefon, a mi ćemo vam dati nekoliko savjeta kako da zaštitite telefon od uticaja topline.

Izbjegavajte visoke temperature

Visoka temperatura je jedan od najvećih neprijatelja pametnih telefona i zaista bi trebalo da pripazite. Ako se telefon pregrije može se nepovratno pokvariti i zato treba da pazite. Baterija i displej su posebno osjetljivi i zato kad je sunce jako nemojte vaditi telefon iz torbe i nemojte ga direktno izlagati. Pazite i na to kad vozite da nije blizu šajbe.

Ohladite ga na pravi način

Ako se telefon pregrije morate paziti i da ga ohladite na pravi način jer neispravno hlađenje takođe može da ga ošteti. Telefon nikada nemojte staviti u frižider ili zamrzivač čak i ako to znači da će se prije ohladiti. Rizik od kondenzacije je prevelik i nemojte to raditi. Najbolje bi bilo da telefon ugasite i stavite ga u hlad da se polako hladi. Isto tako za vrijeme hlađenja nipošto nemojte puniti telefon.

Koristite prave maske

Maske i futrole su tokom ljeta veoma korisne za vaš telefon, ali ako maska nije dobro onda može napraviti još veći problem ako se pregrije.  Najveći problem mogu napraviti futrole i maske napravljene od plastike. Za ljeto birajte futrole koje prekrivaju samo rubove telefona, a prednja i zadnja strana ostaju nepokrivene.

Obratite pažnju na to da iako vam na telefonu piše da je vodootporan, da ga ne izlažete vodi baš previše jer nikad ne možete biti dovoljno oprezni. Isto tako, telefon nije igračka za plažu i ako ste na ljetovanju, ostavite ga u sobi kada idete na kupanje.