Instagram aplikacija

Written by

Kako Instagram preporučuje sadržaje?

m:reza, preporučujemo| Views: 232

Ovo pitanje sebi postavljaju brojni korisnici popularne društvene mreže, jer mnogima nije jasno kako to Instagram prepoznaje ono što volimo.

Upravo iz ove kompanije nedavno su pojasnili kako koriste mašinsko učenje prilikom prikazivanja sadržaja korisniku, naglašavajući da je cilj pružiti sadržaj u kojem će svaki korisnik uživati.

Inženjeri Instagrama objasnili su tako princip rada kartice Explore, ističući da je vrlo teško svakom korisniku “servirati” sadržaj koji mu odgovara zbog obimnosti koju je ova društvena mreža poprimila.

Instagram prepoznaje profile koji su slični jedni drugima te ih tako povezuje, ali sve to radi i povezivanjem riječi. Da bi dao preporuke, Instagram najčešće pregleda one profile s kojima ste ranije imali određeni oblik komunikacije, bilo da ste lajkovali fotografije ili sačuvali određene objave. Nakon procesa filtracije koji se odvija u pozadini, korisnik dobija prvi 25 objava na svojoj Explore stranici.

Već sada možete testirati Instagram. Otvorite aplikaciju, pogledajte šta vam se sve nudi u Explore stranici i razmislite o tome kada ste određene profile gledali ili možda lajkovali fotografije.