Written by

Kako izgleda novi Samsung One UI

mobilni svijet, u žiži| Views: 258

Jedna od najvećih najava Samsung Deveroper konferencije je One UI osvježenje Samsung-ovog korisničkog interface-a.

Jednostavnija verzija Samsung Experienca-a koja, radi lakšeg pristupa, grupiše podešavanja iz iste kategorije. Novi izgled imaju i aplikacije poput bilješki i mail-a, a zadatak im je da prikazuju samo osnovne informacije.

Prebacivanje dugmadi,  koja se inače nalaze na gornjem dijelu displeja, u podnožje ekrana omogućava vidljivost sadržaja, koji ne zahtjeva interakciju, u njegovom gornjem dijelu. Iz Samsunga-a navode kako je ova promjena u rasporedu prirodniji način komunikacije korisnika sa uređajima.

Manja podešavanja su urađena u paleti boja, kako bi one bile jasnije i prijatnije za oko, a One UI ima mogućnost prilagođavanja palete boja onoj koju ima telefon.  

One UI ima sve opcije Android 9 Pie-a koje su korisnicima poznate, budući da je na njemu koncipiran, kao i veliki broj novih emoji-a, poboljšane notifikacije i izmjene u navigaciji.

Za sada, Samsung je potvrdio da će Galaxy Note 9, Galaxy S9, Galaxy S9+, Galaxy Note 8, Galaxy S8 i Galaxy S8+ imati One UI korisnički interface. Beta verzija će za Galaxy Note 9 i S9/S9+ biti dostupna krajem ovog mjeseca, dok se za modele Note 8 i S8/S8+ dostupnost očekuje kasnije tokom godine, ali tačan datum još nije poznat.