Written by

Kako je 2015. izgledala kroz prizmu Google pretraga?

m:ovo m:ono| Views: 120

Google

Kompanija Google je objavila, sada već tradicionalni YouTube video u kojem godinu na izmaku predstavlja kroz najčešće pretraživane pojmove. Kao što je i očekivano, interesovanja Google korisnika odražavala su ključne događaje kroz koje je naš svijet prošao u proteklih 12 mjeseci.

Tokom 2015, u žiži interesovanja su bile društvene promjene, posebno one koje su se ticale borbe za jednaka prava ili pojedinih pitanja oko kojih postoje podijeljena mišljenja. Pretraživali su se i pojmovi povezani sa političkim događajima, ali i oni koji su se odnosili na sportske uspjehe ili TV ličnosti.

U istoriju su ušli i tehnološki pronalasci koji su pomjerali granice, kao i velika otkrića u istraživanju svemira. Sa druge strane, Google nas je podsjetio i na to kako smo u ovoj godini zajedno plesali, svirali, pjevali ili pogađali boje odjevnih predmeta.

„Pitanja koja smo postavljali u 2015. otkrivala su ko smo mi“, rečenica je kojom započinje video, a njegova sadržina će vas sigurno podsjetiti na velike stvari koje ostaju iza svih nas zajedno, ali i svakog od nas pojedinačno.