Kako je Nikola Tesla svojim izumima izmijenio svijet

 

 

Nikola Tesla (1856-1943), naturalised American physicist sitting in his Colorado Springs laboratory with his "Magnifying transmitter" - 1899 (Multiple exposure), Image: 185232037, License: Rights-managed, Restrictions: Content available for use in the Corbis Education Offering., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis

Nikola Tesla, jedan od najvećih naučnika kojeg je svijet ikada imao, rođen je 10. jula 1856. godine u malom mjestu Smiljanu, a zahvaljujući njegovim izumima i inovacijama utemeljen je pravac naučno-tehničkog razvoja 20. vijeka.

Tesla je završio Višu realnu gimnaziju u Rakovici kod Karlovca, da bi školovanje nastavio na Visokoj tehničkoj školu u Gracu. Zbog bolesti je izgubio stipendiju, a iako se dva puta obraćao za pomoć s ciljem nastavka školovanja, bio je odbijen pa je prekinuo studije i 1882. godine krenuo put Budimpešte. Tamo je dobio prvi posao u Telegrafskoj kompaniji, gdje je radio na instaliranju telefonskih centrala. Veoma brzo je napredovao u poslu, a potom je i napravio svoj prvi pronalazak – telefonski pojačivač zvuka, preteču današnjeg zvučnika.

Prije nego što se otisnuo u SAD, Tesla je jedno vrijeme proveo u Edisonovoj kompaniji u Parizu. Tokom rada u kompaniji je započeo rad na projektu izrade indukcionog motora, a kako niko u Evropi nije bio zainteresovan za njegov izum, 1884. godine odlazi preko Atlantskog okeana, gdje je ostao do kraja života.

Nakon sukoba sa Edisonom, koji je ujedno bio njegov najveći protivnik, Tesla je osnovao sopstvenu kompaniju u Njujorku, u kojoj je počeo izrađivati niz modela za korištenje naizmjenične struje, za koju se smatra da je njegov najveći izum. Sistem naizmjeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu i uveo ovu vrstu struje u široku upotrebu, a zahvaljući Tesli izgrađene su prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Tesla je bio tvorac oko hiljadu pronalazaka i patenata na kojima se zasniva savremena elektrotehnika, a među njegovim najznačajnijm pronalascima su obrtno magnetsko polje i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, utemeljio osnove bežične komunikacije, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

Koliko je veliki naučnik bio ispred svog vremena govori podatak da je Tesla još 1909. godine rekao da će postojati uređaj, ne veći od časovnika, pomoću kojeg će ljudi moći da se povežu sa bilo kojim telefonom na svijetu, čime je zapravo opisao budućnost telekomunikacija.

Nakon njegove smrti Vrhovni sud SAD vratio je Tesli pravo na patent 645.576, priznajući mu prvenstvo na patent radija. Svjetska naučna zajednica mu se odužila tako što je 1956. godine po njemu nazvala međunarodnu jedinicu jačine magnetnog polja.

Stvaralački život Nikole Tesle na originalan i do sada neviđen način prikazan je kroz vanvremenski projekat “Teslin vremeplov“. Iza jedinstvene multimedijalne projekcije stoji kompanija Telekom Srbija, a kroz fascinantni 4D spektakl veliki naučnik će gledaoce vlastitim riječima upoznati sa najvažnijim izumima koji su u potpunosti izmijenili našu svakodnevicu.

Nakon što je obišao sedam gradova Srbije i Crne Gore, Teslin vremeplov stiže u glavni grad Austrije, a žitelji i posjetioci Beča biće u prilici da posljednjeg vikenda u septembru, na zgradi Tehničkog univerziteta u Beču u 20.30 časova uživaju u besplatnoj projekciji “Teslinog vremeplova”.

Kompanija m:tel Austria poziva sve zainteresovane da se pridruže nezaboravnom putovanju „Teslinim vremeplovom“ u Beču 29. i 30.09.2017. na Karlsplatz-u (zgrada TU), ispred „Karlskirche“, u terminu od 20.30 do 22.00 časa.

Prijavite se za m:tel newsletter. Prijavi se