Kako mijenjati font na Androidu

android

Ukoliko korisnici mobilnih telefona koji rade na operativnom sistemu Android žele da promijene font slova, bilo zbog toga što im je jednostavno trenutni izgleda telefona dosadio, ili zbog praktičnih razloga, na Android uređajima postoje mogućnosti prilagođavanja prikaza.

Ove mogućnosti mogu biti važne ako korisnicima postojeći izgled – font slova i njihova veličina ne pružaju dovoljnu čitljivost ili žele prikazati više sadržaja. Napravljene promjene će se odraziti na prikaz sadržaja na ekranu, u postavkama i obavijestima.

Promjene neće uticati na prikaz sadržaja unutar pojedinih programa. Ali kod većine programa koji pokazuju tekst moguće je promijeniti veličinu prikaza – korisnik postavi dva prsta na ekran i pokušava veličinu prikaza mijenjati njihovim približavanjem ili razmicanjem.

Ako je mogućnost izbora fonta dostupna kroz postavke telefona, onda korisnik treba da potraži stavku Font. Nakon što je otvori može odrediti izgled slova (Font style), a biće mu ponuđeno nekoliko vrsta slova. Ako pod stavkom Font korisnik ne nalazi font koji mu odgovara može instalirati dodatne vrste slova. Naime, u Google Play storeu u polje za pretraživanje treba upisati pojam Fonts. Zatim će se pojaviti lista paketa sa slovima.

Pored izbora izgleda, stavka Font nudi i mogućnost promjene veličine slova (Font size). Pošto odabir vrste slova utiče na njihovu veličinu, korisnici bi prvo trebali odabrati izgled slova, pa tek potom njihovu veličinu. U većini slučajeva ponuđeno je nekoliko unaprijed zadanih veličina, a ako uređaj nema postavke za promjenu veličine slova korisnicima će trebati dodatni program, koji trebaju potražiti putem Google Play storea.

Prijavite se za m:tel newsletter. Prijavi se