Written by

Kako nam AI pomaže da bolje razumijemo prošlost

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 184

Umjetna inteligencija postala je dio naše svakodnevice jer je koristimo u sve većem broju uređaja poput pametnih telefona i zvučnika, a u budućnosti bi AI umjesto ljudi trebali upravljati automobilima te zamijeniti ljudsku radnu snagu na velikom broju poslova.

Ipak, Andrew Moore, glavna osoba zadužena za umjetnu inteligenciju u Googleovu cloud odjelu, smatra kako je ona još uvijek “glupa”. Kako je Google jedna od kompanija koja ulaže mnogo novca u istraživanje i razvoj umjetne inteligencije, jasno je da je riječ o osobi koja itekako dobro zna što govori.

On tvrdi da je umjetna inteligencija veoma dobra u obavljanju određenih stvari s kojima se ljudski mozak ne može nositi, ali da ima svoja ograničenja i ne može se koristiti za neke svakodnevne stvari poput kreativnog razmišljanja.

Posebno je zanimljivo razmišljanje Kai-Fu Leeja,  autora knjige AI Superpowers, u kojoj govori o tome da se najveći napredak na polju umjetne inteligencije i mašinskog učenja dogodio još prije devet godina te od tada nije bilo nekih novih revolucionarnih iskoraka.

On smatra da danas AI mašine uče na bazi velikog broja podataka koje su ranije označeni kako bi računari mogla prepoznati određene obrasce, dok je cilj razviti umjetnu inteligenciju koja bi sama učila na osnovu “sirovih” podataka i bez nadzora i pomoći ljudi.

Ali pitanje je kada bi se to moglo dogoditi i hoće li se ikada dogoditi. Dio futurologa smatra kako će se to dogoditi oko 2045. godine kada bi umjetna inteligencija mogla postati pametnija od ljudske i teško je predvidjeti kakve bi to moglo imati posljedice na čovječanstvo.