ubrzati android

Written by

Kako osloboditi memoriju na svom Android telefonu

kako? lako!| Views: 5912

ubrzati android

Često nam zadaje brigu nedostatak interne memorije na našem Android telefonu. Kako biste izbjegli da vam se dešava ovaj problem potrebno je da odmah na početku ustanovite nekoliko osnovnih stvari:

1. Provjerite koliko memorije imate na vašem telefonu

Ako vas vaš Android telefon zatrpava notifikacijama da je pun i to počinje da ometa njegove osnovne funkcije, vrijeme je da provjerite koliko je interne memorije ostalo na vašem telefonu.

Prvi korak je da odete na Settings – SD & Phone Storage . Ovdje možete vidjeti koliko vam je ukupno memorije ostalo na kartici i u internoj memoriji.

memorija androida

 

2.Idući korak je brisanje cache-a (keša) iz aplikacija

Redovnim brisanjem cache-a privremene memorije iz aplikacija možete značajno povećati internu memoriju vašeg Android uređaja. Ovo možete uraditi na dva načina: prvi je ponovni odlazak na opciju Settings – SD &Phone storage – Make More Space pa potom praćenje svih koraka kroz koje vas telefon sprovodi kako biste na taj način obrisali privremenu memoriju iz svih svojih aplikacija odjednom. Drugi način je da cache brišete iz svake opcije pojedinačno, tako što odete na opciju Settings – Applications.

brisanje keša android

 

3. Premještanje programa i aplikacija na SD karticu

Dobra mogućnost je i prebacivanje aplikacija na SD karticu. Budući da se većina programa instalira u internoj memoriji potrebno je ručno prebaciti programe i aplikacije na SD karticu kako bi se oslobodila interna memorija. Ovo činimo kroz odlazak na opciji Settings – Applications – Manage Applications pa odaberemo opciju “Move to SD card”.

premještanje na sd karticu

4. Brisanje cache-a i istorije iz Internet pretraživača

Još jedna stvar koju možete uraditi je brisanje čitave istorije ili cachea internet pretraživača kao i ograničavanje memorije koju pretraživač zauzima. Kako biste ovo učinili, potrebno je da odete na Settings pa zatim pritisnete opciju za brisanje istorije, kolačića ili ograničavanje cache-a.

brisanje istorije android pretraživač

Postoje neki programi koji uzrokuju više problema nego ostali i bitno ih je ustanoviti na vrijeme kako ne bi i dalje ometali rad vašeg telefona. Otkrićemo koji su to programi tako što ćemo sortirati aplikacije po veličini ili otići na opciju Settings – Applications – Storage Use. Tako ćete dobiti spisak aplikacija po veličini i moći ćete otkriti koji vam programi zauzimaju puno memorije. Neke od njih možete prebaciti i na SD karticu ili jednostavno obrisati. Aplikacija “Contacts”, na primjer, zauzima dosta memorije zato što sinhronizuje i izvlači kontakte sa vašeg Gmail-a ili Facebook-a i u ovom slučaju bi bilo najbolje da onemogućite sinhronizaciju kontakata.