Written by

Kako otvoriti i kreirati ZIP fajl na Android uređajima

kako? lako!| Views: 3203

zip2

Pošto su Android uređaji iz dana u dan sve korisniji i inovativniji tako je potreba da što više dokumenata pohranjujemo i otvaramo na istim tim uređajima sve veća i veća. Kompresovanje dokumenata prije nego što ih pohranite ili proslijedite sa svog telefona ili tableta će uveliko olakšati cijeli proces.

Postoji poprilično jednostavan način na koji možete otvoriti i sačuvati zip datoteku na vašem Android uređaju, a mi ćemo vas kroz cijeli postupak provesti korak po korak.

Za otvaranje zip datoteka trebalo bi da koristite besplatnu alikaciju koja se zove ES File Explorer koju treba da nađete u PlayStore virtuelnoj prodavnici i instalirate na svoj uređaj. Da biste otvorili zip datoteku putem opcija koje se nalaze sa lijeve strane dođite do foldera u kome se nalazi zip fajl i jednostavno kliknite na njega.

Nakon toga će se otvoriti Select opcija koja će vam omogućiti da odaberete aplikaciju pomoću koje ćete otvoriti zip fajl, a vi odaberite ES Zip Viewer. Ako želite da vam ova aplikacija bude podrazumijevana za ovakve vrste operacija onda kliknite na “set as the default app”.

zip

U sklopu aplikacije prikazaće se Compression Manager i prikazati sve što se nalazi u zip fajlu. Dodirnite i držite jednu od datoteka koju želite dodati iz zip fajla sve dok se datoteka ne čekira. Isto uradite i sa drugom datotekom koju želite dodati. Ako pak želite dodati sve datoteke koje se nalaze u folderu onda dodirnite mali kvadrat sa kvačicom koji se nalazi u gornjem desnom uglu aplikacije. Nakon što ste odabrali sve datoteke, dodirnite “Extract” na dnu aplikacije. Nakon toga će vam se otvoriti prozor sa opcijama pomoću kojih ćete imenovati datoteku i odbrati mjesto u telefonu gdje je želite sačuvati, a nakon što sve odaberete dodirnite ok.

Kada je otvaranje datoteke završeno dobićete poruku da je ekstrakcija uspješno obavljena i zatim se vratite u Compression Manager. Na vrhu prozorčića, iznad liste datoteka postoje ikonice koje prikazuju različite prozore koji su otvoreni. Uđite u Compression Manager i uđite u folder na telefonu koji sadrži zip datoteku i onu koju ste ekstraktovali. Nakon toga, datoteka je spremna da je otvorite na svom Android uređaju.

Kako kompresovati datoteke u ZIP fajl

Ako želite poslati neke datoteke sa vašeg telefona možete ih kompresovati u jednu datoteku zbog lakšeg transfera. Pomoću aplikacije ES File Explorer lako možete više datoteka pretvoriti u zip fajl. Evo i kako.

Uđite u folder u kom se nalaze datoteke koje želite kompresovati i selektujte ih baš kao što ste selektovali zip datoteku koju ste htjli otvoriti. Na kraju dodirnite dugme “More” koje se nalazi u donjem desnom uglu, a zatim dodirnite i “Compress” koji ćete dobiti kao opciju u pop-up prozorčiću.

kompresija

Nakon toga će se otvoriti ES Zip Viewer prozorčić i aktiviraće se tastatura tako da možete unijeti naziv svoje datoteke. Dodirnite malu strelu da deaktivirate tastaturu i da vam se prikaže cijeli prozorčić. Odaberite opciju u kojoj želite sačuvati datoteku od ponuđenih zip ili 7z. Odredite nivo kompresije i ako želite datoteku zaštitite lozinkom.

Na displeju će vam se pokazati poruka da je kompresija uspješno završena pa se vratite u folder u kome se nalaze datoteke koje ste dodali u zip fajl. Zip fajl će biti na istom mjestu gdje se nalaze i datoteke od kojih ste ga napravili.