Written by

Kako pronaći izgubljeni mobilni

kako? lako!| Views: 751

mobilni

Pametni telefoni neizostavni su dio naše svakodnevice, te je bitno znati šta uraditi ako izgubimo mobilni uređaj ili ako je ukraden. Bilo da telefon radi na operativnom sitemu Android, iOS ili Windows, postoje načini da pronađete izgubljeni uređaj.

Korisnicima Androida omogućeno je da telefon pronađu pomoću aplikacije koja se isporučuje sa samim telefonima. Google servis “Android Device Manager” radi sa gotovo svim modernim Android uređajima preko Google Play servisa. Ovaj servis je uglavnom uključen od trenutka kada kupite uređaj, ali ako to nije slučaj možete ga aktivirati u Google podešavanjima. Za pronalazak potrebno je da telefon bude uključen, spojen na mobilnu ili WiFi mrežu i mora biti aktivirana opcija utvrđivanja lokacije.

I na Google Play Storeu dostupne su mnoge aplikacije putem kojih se mogu locirati izgubljeni, odnosno ukradeni telefoni i zaključati ili izbrisati podaci s njih a neke od njih su “Find My Device”, “Plan B”, “Find My Phone” ili “Lost Android”.

Vlasnici Appleovog iPhonea takođe imaju mogućnost da lociraju, zaključaju i izbrišu sadržaj ukradenog ili izgubljnog telefona. Ova se opcija prvo mora aktivirati u Postavkama/iCloud gdje treba kliknuti na opciju “Find My iPhone”, te dalje pratiti uputstva.

I korisnici Windows pametnih telefona mogu pronaći svoje uređaje uz opciju “Find My Phone”. Ovaj servis na stranici “account.microsoft.com/devices” može nazvati, izbrisati ili pokazati, odnosno locirati Windows telefon na mapi.

Ono što je najvažnije sve ove opcije morate instalirati odnosno aktivirati prije nego što ostanete bez mobilnog telefona.