Written by

Kako radi Google platforma za proširenu realnost na telefonima?

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 106

Google intenzivno razvija proširenu realnost na mobilnim uređajima, a među najnovijim telefonima na kojoj je ARCore platforma podržana je i Motorola One i Motorola G7 serije

ARCore je krajem 2017. godine zamijenio projekat Tango, koji je predstavljao Google-ovu prvu generaciju platforme za proširenu realnost. Za razliku od Tanga koji je zahtijevao specifičan hardverski dodatak za podršku AR u formi kamere i senzora, sa ARCore su otvorena vrata proširenoj realnosti na Android telefone. Na ovaj način proširenu realnost ćemo viđati sve više na većem broju mobilnih telefona.

Platforma ARCore je predstavljena kao pilot projekat 2017. godine a verzija 1.0 je objavljena početkom 2018. godine.

Google će proizvođačima pametnih telefona srednje i više klase izdaviti sertifikate za ARCore nakon što provjeri da kvalitet kamere, senzora za pokret i sam smartfon omogućava da ARCore pravilno funkcioniše na uređaju. Takođe, uređaj će morati da posjeduje i moćan čipset kako bi obezbijedio funkcionisanje platforme.

Novi uređaji iz Motorola G7 serije donosi različite AR mogućnosti poput Augmented Faces API, Shared Camera Access opciju i ostale ARCore integrisani elemente. Ova verzija proširene realnosti podržana he na Motorola One modelu, kao i na Motorola One Power.