Kako radi Huawei SuperCharge tehnologija

maxresdefault

Tehnologije koje omogućavaju brzo punjenje telefona su sve prisutnije, što nije izneneđujuće s obzirom da se baterije zbog velike potrošnje češto isprazne u najnepovoljnijem trenutku. Upravo iz tog razloga proizvođači mobilnih uređaja su razvili različita rješenja, a kompanija Huawei je predstavila sopstveno rješenje – SuperCharge tehnologiju, koja se koristi na flegšip modelima Huawei P10 i Mate 9.

SuperCharge tehnologija bazirana je na SCP (Smart Charge Protocol) platformi, u kojoj čipovi u punjaču i telefonu neprekidno komuniciraju tako što prikupljaju, analiziraju i dostavljaju podatke o trenutnoj situaciji. Zahvaljujući ovakvoj komunikaciji, SuperCharge sistem automatski detektuje vrstu uključenog punjača, prepoznaje njegove kapacitete, kao i kapacitete žice kojom je povezan sa telefonom, i u stanju je da odredi koje parametre struje može da dobije.

Ovaj sistem se značajno razlikuje u odnosu na druge, jer umjesto voltaže od 9V i jačine od 2A, dostavlja voltažu od 4,5V i jačinu od čak 5A, mijenjajući vrijednosti u zavisnosti od potreba sistema za punjenje u samom telefonu. Ovo je ključ efikasnog punjenja, jer je različita volataža optimalna u različitim fazama punjenja.

Kod večine sistema punjač konstantno isporučuje maksimalnu voltažu od 9V, koja se potom u uređaju smanjuje na trenutno potreban nivo. Ovo dovodi do smanjenja efikasnosti i velikog gubitka energije, koja se nepotrebno pretvara u toplotu. U SuperCharge sistemu, punjač u stvarnom vremenu prepoznaje optimalnu volatažu i prema tome prilagođava parametre isporučene struje.

U kompaniji Huawei su implementirali poseban sistem koji sadrži pet bezbjednosnih tačaka, od kojih se jedaa nalazi u punjaču, a ostalih četiri unutar sistema za punjenje u telefonu. Upravo radi ovog se može se reći da je punjenje P10 i Mate 9 uređaja najbjezbednije na svijetu, koji su uz pomoć SuperCharge-a u stanju napuniti bateriju telefona do 50% za manje od pola sata.

Huawei nije „škrtario“, pa se SuperCharge punjači nalaze u standardnom paketu P10 i Mate 9 serije uređaja.

Prijavite se za m:tel newsletter. Prijavi se