Written by

Kako riješiti probleme na USB flash memoriji

kako? lako!| Views: 217

usb1

Ukoliko imate problema sa USB flash memorijom ili SD karticom, jedno od najjednostavnijih rješenja je “čišćenje”, koje bi trebalo da omogući da USB disk ponovo radi kako treba.

Prije svega, potrebno je provjeriti da li na disku ili na kartici imate podatke koji su vam potrebni, jer ćete izbrisati sve podatke. U pitanju je brisanje particije koje ne mogu biti izbrisane normalnim alatima, kakav postoji za particioniranje diska u Windows-u.

Za početak, potrebno je da pokrenete Command Prompt kao Administrator. Na Windows 10 ili 8.1 možete desnim klikom miša na Start odabrati “Command Prompt (Admin)”. Kod Windows-a 7, “Command Prompt” prečicu ćete naći u Start meniju a desnim klikom na tu opciju moći ćete izabrati “Pokreni kao Administrator”. Nakon toga, potrebno je priključiti USB, SD karticu ili neki drugi disk, pa u Command Prompt prozoru upišite “Diskpart” i pritisnite Enter. Zatim ukucajte “list disk” i potvrdite enterom, kako biste saznali broj diska koji želite da očistite, pa kada to učinite ukucajte “select disk” i broj diska, pri čemu morate biti oprezni da ne izbrišete pogrešan disk.

usb

Za potpuno brisanje upišite clean i pritisnite enter, a ako ste sve uradili kako treba pojaviće vam se “diskpart succeeded in cleaning the disk”.

Nakon toga možete i formatirati disk, pri čemu je važno da u diskpart-u budete na disku koji želite formatirati. Kucate “create partition primary” i potvrdite enterom, zatim “active” i ponovo enter, te “format fs=fat32 quick”, što takođe potvrđujete enterom. Na kraju formatiranja treba da dodate slovo pod kojim će disk biti u sistemu. Za to u Diskpart-u kucate “assign letter=G:” ili neko drugo slovo po izboru, čime ćete završiti kompletan proces.