Written by

Kako sa da sačuvate podatke sa microSD kartice koja se pokvarila

kako? lako!| Views: 257

MicroSD kartice su sjajne jer mogu povećati memoriju na vašim uređajima i stvoriti više prostora za vaše fotografije, video zapise, muziku i važne dokumente. Ali, šta da radite ako vaša MicroSD kartica odjednom prestane raditi ili ako slučajno izbrišete dokumente?

Ako ste slučajno izbrisali neke podatke sa kratice, onda ni pod kojim uslovima ne bi trebalo da čuvate neke nove podatke jer bi to moglo precrtati vaše podatke i smanjiti šanse da ih vratite. Ukoliko je vaša kartica oštećena ili djeluje kao da je slomljena onda je nipošto nemojte preformatirati ako želite vratiti podatke. Čak i kada je kartica spremna za ponovno korištenje nakon što se formatira  biće teže da oporavite postojeće podatke.

Popravite MicroSD karticu pomoću Windows-a

Za početak isključite telefon, uklonite karticu i stavite je u bilo koji računar koji radi na Windows. Ako računar prepozna karticu, desnim tasterom miša kliknite na nju, zatim odaberite Properties, nakon toga idite na Tools i kliknite na Check Now u oblasti Error Check. Ako Windows ne prepozna karticu, otvorite systems manager i kliknite na Disk Managment koji se nalazi na listi s lijeve strane. Ako pronađete svoju karticu s desne strane, odmah kliknite desnim tasterom i uredite podatke.

Tako ćete otvoriti novi prozor gdje ćete morati kliknuti na Add, a zatim imenovati karticu. Kada završite, vaša kratica i trebalo da bude vidljiva u Windows-u.

DiskDigger

Jedan od alata koji vam može pomoći da oporavite karticu je i DiskDigger koga možete besplatno koristiti tokom testnog perioda, a licenca za korištenje će vas izaći 14,99 dolara. Nakon što instalirate ovaj program i odaberete svoju MicroSD karticu, kliknite na Next tri puta nakon čega će program skenirati vašu karticu. Za ovo će vam biti potrebno neko vrijeme, ali to je u potpunosti normalno. Nakon što se ova radnja završi prikazaće vam se sve datoteke koje su preuzete tokom skeniranja.

Odaberite fajlove koje želite sačuvati i kliknite na Recover, nakon toga odaberite gdje će fajlovi biti sačuvani i vaš posao je završen.