Written by

Kako sačuvati podatke sa microSD kartice

kako? lako!| Views: 177

kartica

Koliko puta vam se desilo da vam svi podaci sa telefona: fotografije, dokumenti, brojevi telefona i podaci propadnu, jednostavno nestanu usljed kvara? Da vam se to više nikada ne bi desilo naučite kako da vratite podatke sa microSD kartice.

Ako na memorijskoj kartici vašeg telefona ili tableta imate osetljive i vama važne podatke koje nikad ne želite izgubiti veoma je važno da čim ih memorišete napravite backup jer je to najbolja preventiva i jedino ćete na taj način biti sigurni da vaši vrijedni dokumenti neće nestati. Vaše podatke možete čuvati na “cloudu” ili na nekim drugim uređajima koji su uglavnom besplatni.

Ako ipak niste napravili “backup” na vrijeme postoji nekoliko stvari koje možete uraditi da biste vratili sve ili makar dio podataka. Imajte na umu da ništa nije zagarantovano kad je u pitanju kvar microSD kartice, ali vrijedi probati.

Kvar hardvera

Ako na smartfonu počnete dobijati obavještenja kako uređaj ne može očitati memorijsku karticu odmah restartujte uređaj. U većini slučajeva jednostavan restart riješi sve probleme. Ako se nakon restarta ništa ne promijeni postoji još nekoliko opcija koje možete probati, ali ih je malo.

Može se desiti da je microSD kartica prljava i puna prašine što utiče na očitavanje. Izvadite karticu iz telefona ili tableta i detaljno je očistite štapićem za uši koji ste umočili u medicinski alkohol. Ostavite karticu da se osuši od lakohola na vazduhu, a zatim je ponovo vratite u uređaj i ponovno upalite. Ako ni to ne pomogne, onda vam ne preostaje ništa drugo nego da je odnesete do prvog servisa, jer sami više ne možete ništa.

Najgori mogući scenario koji se može desiti jeste da se pokvario fleš čip i u tom slučaju vam niko ne može pomoći da vratite podatke. Ukoliko je pokvaren kontrolni monitor, a čip je netaknut u tom slučaju možete vratiti podatke uz pomoć profesionalca, ali će vas to poprilično koštati i zato ni ne pokušavajte ukoliko se na kartici ne nalaze podaci od životne važnosti.

Problem sa softverom

U slučaju da ste greškom obrisali podatke sa kartice, ne paničite jer problem možete prilično lako riješiti. Pronađite na internetu Recuva program i skinite ga na vaš računar. Nakon toga, memorijsku karticu stavite u adapter i priključite na računar. Podignite Recuva program i pratite korak po korak šta se od vas traži i bez problema bi trebalo da vratite sve izgubljene podatke. U rijetkim trenucima se može desiti da ni pomoću ovog programa ne uspijete vratiti baš sve dokumente, a to treba da vam bude škola da baš uvijek radite “bekap” koji smo pomenuli na samom početku.