Kako se riješiti malwarea

malware

Ukoliko vam telefon drastično uspori rad i koristi nevjerovatne količine podataka vjerovatno ste na neki način “pokupili” malware.

Prvi korak za rješenje ovog problema, ukoliko možete i dalje da ga koristite jeste da obrišete zaraženu aplikaciju. Ako ne znate koja je u pitanju, najbolje je da se riješite posljednjih nekoliko koje ste instalirali. Naročito sumnjive su svakako one koje su nudile nove igrice, šifre za varanje u igricama, novac, te pornografiju. Neizbježan korak je potpuno gašenje pametnog telefona, zahvaljujući kojem možete spriječiti širenje malwarea.

Jedno od najjednostavnjih rješenja jeste da telefon odnesete stručnjacima za ove uređaje, ali problem možete i riješiti sami. Na internetu prema simptomima telefona i imenima aplikacija koje ste instalirali pokušajte otkriti protiv čega se borite i pronaći rješenje. Uključite svoj uređaj i nakon toga nekoliko sekundi držite dugme za paljenje i gašenje uređaja, nakon čega će vam se pružiti prilika da pokrenete “Safe mode”. Zahvaljujući tome – malwareu onemogućavate da napravi veću štetu. U podešavanjima izaberite “aplikacije”, a zatim onu koja vam je prouzrokovala probleme pokušajte deinstalirati ili prinudno zaustaviti.

Kada to završite neophodno je da uradite ono što je trebalo i prije ovog problema, ukoliko instalirate aplikacije na mjestima koja nisu sigurne prodavnice aplikacija. Instalirajte neku od aplikacija za zaštitu telefona, pokrenite je i provjerite da li vam je nešto promaklo.

Prijavite se za m:tel newsletter. Prijavi se