Kako se „rudari“ Bitcoin?

bitcoin

O tome šta je Bitcoin i kako je nastao zna se već mnogo. Ukoliko ipak niste upoznati sa ovom elektronskom valutom, možete da pročitate našu priču o njoj.

U prethodnim danima je Bitcoin nezadrživo rastao i 7. decembra dostigao apsolutno rekordnu vrijednost od čak 19.000 američkih dolara, nakon čega je naglo pao. Vijesti o ovom nevjerovatnom skoku jedne futurističke valute navele su mnoge da se zapitaju kako se uopšte može doći do sopstvenog Bitcoin novca.

Postoje dva načina – da Bitcoin kupite i da ga sami proizvedete. Kupovina je nešto što ekonomisti ne savjetuju trenutno, upravo zbog pomenute enormne vrijednosti. Međutim, oni koji su Bitcoin pribavili ranije, ovih dana mogu vrlo lijepo da zarade na njegovoj prodaji za dolare ili drugi novac. I ranije je to bio slučaj, pa se često citira primjer Norvežanina koji je 2009. godine kupio 5.000 Bitcoin-a za 27 dolara, da bi ih četiri godine kasnije prodao za 886.000 dolara.

Druga varijanta je proizvodnja ove valute, koja se naziva „rudarenjem“. Ona se vrši pomoću računara, ali da bi išla dovoljno brzo da bude profitabilna, biće vam potrebno više od jednog uređaja. Ako budete radili sa samo jednim računarom, vjerovatno će vaš račun za struju biti skuplji od vrijednosti Bitcoin-a koje ćete uspjeti da „iskopate“.

Ukoliko ste, ipak, dobro opremljeni i spremni na strpljenje koje „rudarenje“ Bitcoin-a traži, ovo su koraci koje bi trebalo da preduzmete:

  1. Obezbijedite „novčanik“. To je nešto poput PayPal naloga, gdje možete da čuvate svoje Bitcoin-e. „Novčanik“ može da se nalazi online ili na vašem računaru, a za njegovo instaliranje ćete morati da preuzmete veliki blockchain fajl. Jedna od najpopularnijih platformi za „novčanike“ je Coinbase.
  2. Pridružite se pulu. Pulovi su mreže računara koje su uvezane sa ciljem zajedničkog „rudarenja“, kako bi se kompleksne matematičke operacije što prije pretvorile u elektronski novac. Prvi i još uvijek jedan od najcjenjenijih pulova je Sluhs’s Pool, ali imajte na umu da svaki pul uzima neku proviziju za korišćenje usluga (najčešće je to jedan blok Bitcoin-a, koji sadrži 25 jedinica valute).
  3. Instalirajte Bitcoin „rudara“ na svoj računar. U pitanju je softver koji rješava pomenute matematičke operacije kako bi došao do Bitcoin-a. Da ne bismo otišli predaleko sa tehničkim informacijama, pomenućemo samo da postoje dva tipa, CPU i GPU, a početnicima se preporučuje Kiv’s GUI.
  4. Ulogujte se u svoj nalog na pulu i unesite adresu svog „novčanika“, koju ćete pronaći u samom „novčaniku“.
  5. Registrujte svoje „radnike“. „Radnici“ su softveri koji prate rad vaših „rudara“ i prijavljuju vam kako napreduje „rudarenje“ na kom uređaju, da li je negdje došlo do problema poput zagrijavanja računara i slično. „Radnici“ se registruju u pulove kao podnalozi vašeg osnovnog naloga.
  6. Unesite podatke o svom „radniku“ u softver za „rudarenje“, a onda unesite i URL adresu svog pula i – „rudarenje“ može da počne.
Prijavite se za m:tel newsletter. Prijavi se