Written by

Kako slijepi fotograf vidi fotografiju

m:ovo m:ono| Views: 291

slijepi fotograf

Brendaen Borrelini je čovjek koji cijeli svoj život slijep i gluv, ali je pored toga neumorni istraživač i student koji je jednog dana uzeo fotoaparat i iz zabave fotografisao. Ova šala je vrlo brzo postala veoma ozbiljan poduhvat sa predivnim rezultatima.

Veoma inspirativna priča o ovom mladiću ispričana je i u kratkom dokumentarnom filmu prikazanom na festivalu dokumentarnih filmova u Australiji.

Brenden je prošao posebno školovanje u Brizbejnu, on je prvi slijepi i gluvi učenik koji je završio srednjoškolsko obrazovanje sa tendencijom da upiše fakultet. Godine 1989. je dobio nagradu za svoja akademska dostignuća, ali on je htio više.

Nakon preseljenja u Makej, Brenden je upoznao Stiva Majera-Milera, direktora lokalne organizacije koja se bavi davanjem mogućnosti ljudima sa invaliditetom da na bilo koji način učestvuju u umjetnosti. Stiv je rekao da je cjelokupna ideja fotografisanja nekoga ko je slijep i gluv bila potpuna nepoznanica čak i za njega koji je godine svog života posvetio ljudima koji su slijepi i gluvi. Nakon što je Stiv Brendenu pokazao dugme za okidanje na fotoaparatu on je odmah preuzeo inicijativu i krenuo sa fotografisanjem.

Stiv je želio Brendenu dati povratne informacije o fotografijama koje je radio da bi dobio subjektivne, tehničke i objektivne informacije. Uz pomoć uređaja koji radi na Brajevom pismu ljudi koji rade sa Brendenom mu daju objektivan prikaz dajućimu detaljna objašnjenja u vezi fotografije. Brenden zatim prima tehničke informacije koristeći jezik fotografije kao što su kompozicija, svjetlo, dubina… Kroz tri različita viđenja fotografije, različite emocije i interpretacije Brenden dobija tri različite tačke gledišta.

Šta zaista Brenden vidi zapitali su se istraživači koji će omogućiti da njegove fotografije postanu trodimenzionalne, da bi on mogao da osjeti teksturu pod prstima. Estetika fotografije u ovom slučaju nije krajnji cilj, mnogo više ima u samom iskustvu fotografisanja.

Pogledajte kratki film o Brendenu:

The blind photographer from ABC Open Tropical North on Vimeo.