Written by

TEDTalk sedmice: Kako su kolekcionari ploča i kaseta sačuvali divnu muziku od zaborava?

m:ovo m:ono| Views: 178

alexis

Godinama su kolekcionari albuma imali značajnu ulogu u očuvanju muzike i kulture. Jedan od njih je i Alexis Charpentier koji je u svom TED govoru pričao o tome kako su ljudi poput njega dali novu šansu zaboravljenim melodijama i stihovima.

Imao je samo 12 godina kada je kupovina ploča, kaseta i CD-a postala njegova najveća ljubav. Od džeparca je štedio novac kako bi krajem sedmice mogao da kupi neki muzički album. Jedno vrijeme je čak i radio u music shop-u gdje su ga plaćali pločama i kasetama! Uskoro je shvatio da nikada neće moći preslušati sve što ima u svojoj bogatoj muzičkoj kolekciji. Tada je počeo da traga za djelima koja su prije nekoliko decenija pala u zaborav.

“Kada tražite te stare albume to znači da ćete provesti sate i sate kopajući po skladištima, podrumima, rasprodajama i music shop-ovima. Prvi kolekcionari ploča i kaseta su sačuvali mnogo važnih muzičkih zapisa nastalih od tridesetih do šezdesetih godina prošlog vijeka. U to vrijeme većina kulturnih i javnih institucija nije vodila računa o tome da trebaju sačuvati te dragocjenosti. Da nije bilo kolekcionara većina tih albuma bi bila zauvijek izgubljena”, priča Alexis.

Koliko su kolekcionari bitni pokazuje i primjer koji Alexis navodi u svom TED govoru. Henri-Pierre Noël , briljantni muzičar i kompozitor iz Montreal-a je stvarao pjesme koje su bile mješavina funk-a i jazz-a, svirao je po Evropi i Americi, ali nije snimio album sve dok se 1979. godine nije uputio u Montreal. Ta njegova prva ploča pod nazivom “Piano” je objavljena u samo 2000 primjeraka jer više sebi nije mogao da priušti. Tokom narednih 30 godina te ploče su se polako, ali sigurno gubile i možda bi potpuno pale u zaborav da sredinom 2000-ih godina jedan “tragač za muzičkim albumima” po imenu Kobal nije na buvljaku ugledao album “Piano” u čijem se omotu nalazila čak i Henri-jeva vizitkarta. Kobal je pokušao da nazove Henri-ja, ali se broj u međuvremenu promijenio. No, budući da mu se njegova muzika mnogo svidjela, nije odustajao dok ga nije pronašao. Kobel je pomogao Henri-ju da ponovo objavi svoja dva albuma za jednu britansku diskografsku kuću i zahvaljujući njemu, danas svi mogu uživati u čarobnoj muzici ovog talentovanog kompozitora. I vi je možete čuti u video snimku ispod Alexis-ovog TED govora. Uživajte!