Written by

Kako uključiti ili isključiti automatsko ispravljanje riječi na pametnim telefonima

kako? lako!| Views: 3808

font-copy

Korisnici pametnih telefona znaju da odabrana tastatura na telefonu u sebi ima ugrađenu mogućnost automatskog ispravljanja riječi i čak rečenica, a većina telefona ima i mogućnost provjere pravopisa. Automatsko ispravljanje i provjera pravopisa su dvije različite stvari koje na prvi pogled mogu izgledati kao da se radi o istom.

Ono što nekim korisnicima smeta jest kada su u isto vrijeme uključeni i provjera pravopisa i automatsko ispravljanje, te je dobro znati kako se može isključiti (ili po potrebi uključiti) provjera pravopisa i/ili automatsko ispravljanje.

Mogućnosti postavljanja, a samim tim i isključivanja automatskog ispravljanja i provjere pravopisa je nešto što bi trebalo postojati na svim modernijim verzijama Android operativnih sistema. Ipak, bez obzira na to, mjesto gdje se ove opcije nalaze unutar uređaja može biti drugačije, zavisno od uređaja. Neki uređaji ovu mogućnost imaju pod opcijama “Spell Checker”, dok neki drugi imaju pod opcijama “Spell Correction”.

Za omogućavanje ili onemogućavanje opcije automatskog ispravljanja ili pravopisnih provjera, prvo je potrebno otvoriti opciju Settings i pronaći System, pod kojim je prva opcija Language and Input. Klikom na ovu opciju otvoriće se nove ponuđene opcije. Ono što dalje treba tražiti je opcija Keyboards and Input Methods. Pod ovom opcijom se nalazi tastatura koja je označena kao glavni način upisivanja. Klikom na tastaturu otvaraju se nove opcije, unutar kojih mogu pronaći i opcije automatskog ispravljanja i pravopisne provjere.

Auto spell checking i Predictive text označavaju automatsko ispravljanje i pravopisnu provjeru, s time da ako korisnik omogući Predictive text moći će i omogućiti opciju koja se zove Auto replace.

Postoje još neke opcije koje olakšavaju korištenje tastature, kao što su opcije automatskog stavljanja velikog slova na počecima rečenica (Auto capitalize), automatsko stvaranje razmaka (Auto spacing), automatsko stavljanje tačke na završetak rečenice (Auto punctuate).