Kako uključiti opciju „ne ometaj“ na Android telefonu

Koristite li opciju „ne ometaj“ na Android telefonu? Njena prednost je to što automatski gasi sva obavještenja koja vas uznemiravaju.

Možda se i vama često događa da vas notifikacije sa vašeg telefona „bombarduju“ tokom cijelog dana. Kako biste to izbjegli, potrebno je da promijenite postavke. Evo kako! 

Najprije uđite u Podešavanja (Settings), te izaberite postavke za zvuk (Sound). Na nekim telefonima ove postavke će se nalaziti u sekciji Obavještenja (Notifications).

Kliknite na opciju „ne ometaj“ (do not disturb). Unutar ove sekcije imate više mogućnosti.

Do not disturb

Najprije odlučite da li želite da obavještenja budu isključena tokom 24 sata ili samo u određeno vrijeme. Za prvu opciju potrebno je da jednostavno aktivirate funkciju „ne ometaj“.

Ako ste više za drugu opciju, odredite u kojem periodu tokom dana, kao i kojim danima želite da vas obavještenja ne ometaju.

Nakon što ste odredili prvi nivo postavki, u nastavku imate i dodatne opcije. Riječ je o podešavanju izuzetaka. To znači da ćete, čak i kada ste uključili „ne ometaj“ na Android telefonu, i dalje primati obavještenja od određenih osoba, koje ćete sami izabrati.

 

Do not disturb opcije

Odredite pozive koje svejedno želite primiti u bilo koje doba dana. To su najčešće pozivi članova porodice.

Takođe, postoji mogućnost da omogućite pozive koji se ponavljaju već drugi put u kratkom razmaku – što može da upućuje na njegovu hitnost.

Isto ovo možete podesiti kad je riječ o SMS porukama, a počevši od Androida 11 možete upravljati i razgovorima u aplikacijama za razmjenu poruka.

Kada je funkcija „ne ometaj“ na Android telefonu aktivna, među ikonicama u vrhu ekrana pojaviće se i ikonica u obliku mjeseca.