Written by

Kako uz pomoć aplikacija govor pretvoriti u tekst

kako? lako!| Views: 1093

aplikacije

Naša svakodnevica postala je skoro nezamisliva bez korištenja pametnih telefona i aplikacija pomoću kojih možemo neke radnje obaviti brže i lakše. Od pomoći su svakako aplikacije koje konvertuju ljudski glas u tekst.

Neke od najboljih po mišljenu korisnika su Speechnotes, ListNote Speech-to-Text Notes, Transcribit, te Web Speech API, a u nastavku teksta pogledajte po kojem principu funkcionišu.

Kada je aplikacija Speechnotes u pitanju, dok diktirate riječi, ona ih automatski pretvara u tekst. Taj tekst neće odmah biti spreman za upotrebu, biće potrebno da ga malo doradite, ali je kvalitet prilično dobar.

Aplikacija ListNote Speech-to-Text Notes radi na istom principu kao prethodna. Uključite aplikaciju i govorite, a ona će vaš govor pretvoriti u tekst koji možete sebi poslati, na primjer, na e-mail. Idealan je alat za osobe koje pišu puno tekstova.

Koliko je tekstova ostalo u draftu samo zato što nemamo vremena da ih napišemo? Glavni problem koji muči svakog blogera, novinara, predavače i studente je kako brzo i tačno prebaciti nečije riječi u tekst?

Odgovor je Transcribit, servisi koji nudi usluge prenosa audio zapisa sa srpskog ili engleskog jezika u tekst. Korišćenje servisa je jednostavno – dodate odgovarajući audio zapis iz kojeg je potrebno uraditi tekst.

Za govornike engleskog i drugih svjetskih jezika, postoji mnogo programa koji konvertuju govor u tekst. Ali za jezike sa našeg govornog područja to nije slučaj. Jedna od aplikacija koja radi sa srpskim i mnogim drugim jezicima je Web Speech API, koja radi na istom principu kao prethodne.