mblog_Kako vas stiti siuran net_mtel_02

Written by

Kako vas štiti m:tel-ov Siguran Net?

iz ponude, m:vijesti| Views: 2336

m:tel jedini operator u BiH koji nudi ovu uslugu svojim korisnicima

Kompanija m:tel je nedavno pokrenula uslugu Siguran Net nastojeći tako da zaštiti svoje korisnike od internet prevara ili pokušaja prevara, te da njihovi korisnici mogu bezbrižnije surfovati Internetom uz dodatni vid zaštite ličnih podataka.

Usluga Siguran Net se realizuje u saradnji sa njemačkom kompanijom SecuCloud koja sarađuje sa velikim brojem telekoma u svijetu, a koja je specijalizovana za sigurnost na internetu.

Od čega vas sve štiti Siguran Net?

Neki od najčešćih naziva i oblika internet prevara od kojih vas štiti Siguran Net su sljedeći:

„Phishing“ je termin za stranice koje se koriste u svrhu prevare i obmane, kao što je krađa finansijskih ili drugih podataka korisničkog računa. Ove stranice su najčešće dizajnirane tako da izgledaju kao potpuno legitimne stranice da bi prevarom od korisnika dobile njihova ovlaštenja.

„Malware“ su stranice koje instališu zlonamjerni softver ili resurse na uređaj korisnika, sa namjerom da vrše promjene na sistemu ili omoguće trećem licu praćenje bez pristanka korisnika.

„Botnets“ su stranice koje upravljaju mrežom botova.

„Hacking“ stranice vrše promocije ili daju savjete kako izvršiti neovlašćeni pristup vlasničkim kompjuterskim sistemima, u svrhu krađe informacija, vršenja prevare, stvaranja virusa, ili činjenja druge nezakonite radnje u vezi sa krađom digitalnih informacija.

„Anonymizers“ su web anonimizatori, proxy server i stranice koje djeluju kao posrednik u pretraživanju (surfing) drugih web stranica, na anoniman način, da bi zaobišle web filtriranje ili to čine iz drugih razloga.

data

Kako Siguran Net funkcioniše?

Siguran Net usluga u potpunosti funkcioniše bez uticaja na performanse bilo kog pametnog telefona korisnika. Siguran Net uključuje Cloud bazirano bezbjednosno rješenje realizovano u Data centru m:tel-a, koje u realnom vremenu omogućava detekciju i odbranu od novih i novonastalih bezbjednosnih rizika s uređaja krajnih korisnika koji pristupaju internetu putem m:tel mobilne mreže.

Siguran Net usluga implementira DNS (Domain Name System) filter kao jednu od prvih bezbjednosnih barijera u blokiranju štetnog, zlonamjernog, ili neželjenog sadržaja, trenutno blokira potencijalne prijetnje i optimizovana je za istovremeni veliki broj korisnika i zahtjeva, dok količina i kategorija surfanih web stranica služe u svrhu generisanja statistike blokiranja.

S obzirom na to da je usluga Siguran Net omogućena unutar m:tel mobilne mreže, pruža bezbjednost i za uređaje kojima dijelite vašu internet konekciju. Ova usluga ne utiče na trajanje baterije u vašem uređaju, niti usporava vaš pametni telefon.

Važno je naglasiti da se privatni podaci korisnika kao što su fotografije, poruke i slični podaci, ovom uslugom ne analiziraju i da su potpuno zaštićeni, odnosno da usluga Siguran Net ne vrši analizu podataka korisničkog saobraćaja. Siguran Net kao rješenje ima postojeću bazu zlonamjernih sajtova koju redovno dopunjuje s pojavom takvih novih i funkcioniše na način da korisnika upozorava i sprečava da posjeti određenu zlonamjernu stranicu i na taj način ga štiti od instaliranja neželjenih aplikacija, prevara, krađe podataka i sl. – odnosno od potencijalnih scenarija koji mogu da se dese ukoliko korisnik posjećuje zlonamjerne stranice, a nema uključenu Siguran Net uslugu.

Usluga Siguran Net je besplatno uključena prvih osam sedmica svim Pretplata i Dopuna korisnicima kompanije m:tel. Uslugu Siguran Net je moguće veoma jednostavno produžiti, odnosno aktivirati pozivom na *100#, slanjem SMS poruke SIGURANNET na 0651177, pozivom m:tel Call centra, putem m:go aplikacije ili putem stranice sigurannet.mtel.ba.

Usluga Siguran Net isnosi samo 1,17 KM mjesečno za Pretplata korisnike, odnosno 1,17 KM za 30 dana korišćenja za Dopuna korisnike. Slobodno i bez ograničenja surfujte mtel mobilnim internetom.

Više detalja o usluzi Siguran Net potražite na adresi sigurannet.mtel.ba.