Written by

Kako zaključati lične aplikacije u telefonu

m:apps, preporučujemo| Views: 320

Da li postoji iritantnija stvar od one kada nekome treba da date svoj telefon, znajući da na njemu postoje podaci koje ne bi trebalo da pročitati niko osim vas? Srećom, postoji rješenje za ovaj problem i to u vidu različitih aplikacija.

Kada je riječ o dodatnim funkcijama koje garantuju privatnost za Android uređaje, PlayStore je nepresušan izvor različitih mogućnosti, a mi vam donosimo one najpristupačnije.

Keepsafe

Pored sigurnosti koju pruža vašem mobilnom uređaju, jedna od najvećih prednosti Keepsafe-a je i ta što ne zahtjeva nikakvu autorizaciju. Na vama je samo da odlučite da li ćete vaš telefon otključavati pomoću otiska prsta, jedinstvenog PIN koda ili posebno kreiranog obrasca. Ako se odlučite na prvu opciju – ne morate da brinete sa svoju sigurnost, budući da ova aplikacija informacije povlači direktno sa vašeg telefona i ne šalje ih administratorima Keepsafe-a.

CM Security

CM Security radi na sličan način kao i Keepsafe, sa jedinstvenim šablonom koji pokriva zaštićene podatke. A ukoliko ne želite da se zamarate obrascima i njihovim stalnim ponavljanjima, možete koristiti svoj otisak prsta. Kao „plan B“ za zaboravljeni obrazac, CM koristi odgovor na bezbjednosno pitanje. Nakon aktiviranja ovog softvera, on traži pristup vašim kontaktima, ali i ukoliko odbijete ovu opciju, neometano će nastaviti sa radom.

Jedna od mana CM-a je ta što zahtjeva potpune informacije o vašoj lokaciji, fajlovima, kameri, broju i brojnim drugim sadržajima koji se nalaze na mobilnim uređajima, iako su svi ovi podaci nepotrebni za osnovno funkcionisanje same aplikacije.

U eri kruženja podataka i potencijalno ugrožene privatnosti svakog korisnika pametnih uređaja, proizvođači unaprijed misle o sistemima zaštite te ukoliko vam se funkcije Keepsafe-a, CM-a i sličnih softvera ne dopadaju, uvijek ostaju trikovi koji su prethodno instalirani u samim Android i iOS telefonima.

I za kraj, moramo dodati da aplikacije za zaključavanje sadržaja na vašem telefonu nisu prava zaštita od znatiželjnih ljudi, ukoliko su oni dovoljno vješti i snalažljivi! Često najveći broj dodataka za kontrolisanje privatnosti nije u stanju da u potpunosti sakrije posljednji pregledani sadržaj, a i tek pristigle poruke se, na trenutak, mogu vidjeti prije nego se pojavi prozor za unos koda.