Written by

Kakva je sudbina telefona sa ogromnom 18.000 mAh baterijom?

mobilni svijet, u žiži| Views: 218

Na ovogodišnjem Mobile World Congress-u, održanom krajem februara u Barseloni, kompanija Energizer koja se nedavno udružila sa Avenir Telecom-om, najavila je telefon nevjerovatne debljine i ogromne baterije kapaciteta 18.000mAh. Uređaj je predstavljan pod nazivom P18K, ali mu sudbina za sada nije najsjajnija.

Iako zvuči prilično smiješno, ovaj telefon podrazumijevao je punjenje samo jednom sedmično. Iako je kompanija pokrenula Indiegogo kampanju, kako prenose brojni IT portali, ovaj pokušaj je propao.

Cilj kampanje bio je prikupiti 1,2 miliona dolara, a do kraja kampanje prikupljeno je samo 15.005 dolara. Zato se sada sa sigurnošću može reći da P18K, koji je počeo s 549 dolara na Indiegogo-u, nikada neće vidjeti svjetlo dana.

P18K je zapravo imao pristojne specifikacije iza te ogromne baterije, uključujući i 6,2-inčni ekran bez zareza, trostruku 12/5/2-megapikselnu zadnju kameru, dvostruku 16/2-megapikselnu pop-up kameru, 6 GB RAM-a i 128 GB prostora za čuvanje fajlova.

Pretpostavlja se da potencijalni korisnici i investitori zbog veličine telefona nisu bili zainteresovani, a oni koji su imali priliku telefon držati u rukama na MWC-u u Barseloni, dijeli slično mišljenje.

Iako je šteta što je ovako jedan projekat propao, kapacitet ove baterije bio bi revolucionaran u industriji mobilnih telefona. Ipak, vjerujemo da će se neki proizvođač u narednim godinama pozabaviti ovim pitanjem i u manjem obimu smjestiti bateriju velikog kapaciteta.