Kakvi tipovi kamera se ugrađuju u smartfone?

Written by

Kakvi tipovi kamera se ugrađuju u smartfone?

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 258

Nekada je jedna bila sasvim dovoljna, dvije su bile perfektne, sa tri smo postali poput profesionalnih fotografa, a četiri? Šta nam je donio veći broj objektiva na našim mobilnim telefonima?

Kamere na našim pametnim telefonima su iz dana u dan naprednije, a sve zbog toga što su odavno jedan od važnijih mjerila kvaliteta nekog uređaja. Tako smo od početnog, minimalnog broja kamera na nekom smartfonu, došli do toga da na jednom uređaju danas imamo više kamera, što doprinosi samom kvalitetu fotografija. Takođe, sve važniju ulogu prilikom fotografisanja, ali i kreiranja video materijala, ima i softverski dio uređaja, pa na tržište neprestano stižu sve kvalitetnije kamere, a proizvođači ujedno teže sve većem broju.

Za sve one koji još uvijek nisu sigurni kakvi sve tipovi kamera se ugrađuju u smartfone, donosimo kratki vodič:

Glavna kamera – od prvih uređaja, pa sve najnovijih poput Samsung Galaxy Note10 telefona, baš svi imaju glavnu, odnosno primarnu kameru. Ona je nekada imala, priznaćete, “siromašnih” 2MP, a danas se ta brojka kreće i do 40MP. Još zanimljivije su najave da ćemo naredne godine vidjeti kamere i sa više od 100MP.

Ultraširoka kamera – da biste u vašem kadru uhvatili baš svaki detalj, za to je zadužena ovakva kamera. Ona najčešće predstavlja drugu kameru i nudi mnogo širi ugao slike. Na modelu Huawei P30 Pro ova kamera ima 20MP sa 16mm senzorom i otvorom blende f/2.2.

ToF (Time of Flight) – da bi naši portreti izgledali vrhunski, potrebna je Time of Flight ili dodatna kamera (ToF), koja je zadužena da na najbolji način istakne ono što treba da bude upečatljivo, a zamuti sve ostalo.

Telefoto – ponekada želite nešto približiti, ali ste svjesni da tako može doći do narušavanja kvaliteta vaše fotografije. Zato sada postoje Telefoto objektivi, ali treba da znate kako zumiranje nije jedina prednost ovakvih kamera. One se zapravo smatraju najraznovrsnijim i najprilagođenijim kamerama. Podsjetimo se da na modelu Huawei P30 Pro ova kamera omogućava optičko zumiranje do čak 5x, 10x hibridni zum (optički i softverski) uz zadržavanje visokog kvaliteta fotografije, a po prvi put i digitalno zumiranje do čak 50x!

Kada krenete u izbor novog telefona, sjetite se ovih korisnih informacija. Kombinacija ovih kamera garantuje da će vaše fotografije biti savršene.