Written by

Kalifornija postala prva država u kojoj su solarni paneli obavezni na novim kućama

m:ovo m:ono| Views: 43

shutterstock_1089636935

Kalifornija je postala prva država koja je donijela zakon po kome su solarni paneli na novim kućama obavezni, a sve to s ciljem da se smanji emisija štetnih gasova sa efektom staklene bašte, a kritičari kažu da će zbog ove nove odredbe skočiti cijene i ovako visokih cijena nekretnina u Kaliforniji.

Kalifornijska komisija za energetiku ovu odluku je donijela nakon anonimnog glasanja, a odluka je, kako je objavljeno bila jednoglasna.

Ovom uredbom jasno je precizirano da će svi domovi sagrađeni nakon 2010. godine morati imati solarne panele, a gruba procjena je da će gradnja jedne ovakve kuće u prosjeku iznositi oko 10 hiljada dolara.  S druge strane, paneli će uticati na uštedi velike količine energije.

Portparolka ove komisije Amber Beck je izjavila će se prema novim standardima očekivati kako će novosagrađene kuće smanjiti potrošnju energije za više od 50 odsto, što dugoročno znači i veliku uštedu novca. Kritičari ovu odluku o solarnim panelima vide kao još jedan primjer politike države koja se razvija. Kalifornija je često na prvom mjestu vladinih odluka i zabrana, a nedavno su zabranili sve od plastičnih kesa do guščije džigerice.