Meta radi na novoj aplikaciji

IT mediji navode da bi Meta u bliskoj budućnosti mogla ponuditi alternativu Twitter-u, lansirajući mrežu sličnu Mastodon-u.

Nova platforma navodno se nalazi u ranim fazama razvoja aplikacije pod kodnim imenom P92.

Informacije kažu da će aplikacija omogućavati korisnicima objavljivanje tekstualnog sadržaja, a u načinu funkcionisanja podržavaće Mastodon-ov protokol pod nazivom ActivityPub.

Meta je potvrdila da priprema decentralizovanu društvenu mrežu za dijeljenje tekstualnih statusa, a kao razlog naveli su to što smatraju da postoji potreba za prostorom gdje kreatori i javne osobe mogu dijeliti sadržaj o svojim interesima.

Postoje informacije da će aplikaciji biti povezana, odnosno brendirana na osnovu Instagram-a, a korisnicima će biti omogućeno da se registruju i prijave se sa svojim Instagram podacima. Međutim, dijeljenje sadržaja sa Instagram-a biće minimalno omogućeno.

Budući da će aplikacija biti decentralizovana, korisnici će moći postavljati svoje servere i pravila za moderiranje sadržaja na svakom. Ukoliko bude podržavala ActivityPub sistem, nova aplikacija će biti djelimično kompatibilna s Mastodon-om i drugim decentralizovanim servisima koji koriste taj protokol.

Trenutno nije poznato je li Meta već krenula u stvarno kreiranje nove aplikacije ili je još uvijek u fazi planiranja. U toj kompaniji, piše Engadget, u ovom trenutku nisu sigurni da li žele ljudima pružiti mogućnost da ponovo dijele objave kao što je to omogućeno na Twitter-u.