Written by

Kao da napravite live stream na YouTube-u

kako? lako!| Views: 212

tjub

Izgleda da je YouTube postao platforma koju mnogi koji se žele baviti nekim javnim poslom koriste da bi započeli svoj karijere ili da bih se za njih čulo. Ukoliko ste jedna od tih osoba onda će vas sigurno zanimati kako da napravite živi prenos na YouTube-u, a mi ćemo vam pokušati objasniti na najjednostavniji mogući način.

Iako je ova opcija u samom početku bila rezervisana samo za određene, ekskluzivne korisnike vremenom je postala dostupna svima koji imaju otvoren kanal. Sada je moguće da napravite živi prenos onoga što radite uz minimalne postavke  i minimalno stresa. Ovo je naravno opcija koja se najviše tiče gejmera koji ne moraju unaprijed snimati i naknadno editovati već mogu igrati igrice u živom prenosu.

Prvi korak koji morate uraditi jeste da pristupite LiveDashboard opciji koja je odvojena od osnovne i nalazi se na Live Streaming tabu sa lijeve strane Crator Studio dashboard-a. Ako prvi put koristite ovu opciju pojaviće vam se poruka za dobrodošlicu i Get started opcija gdje ćete morati ukucati broj telefona sa kojim je kanal povezan.

Nakon što popunite sve relevantne informacije imaćete prstup YouTube Live dashboard-u, a ukoliko je prvi put da je koristite u gornjem desnom uglu će vam se pojaviti lista zadataka, odnosno elemenata koji su vam neophodni da bi uspješno odradili prenos.

Nakon toga, možete da počnete pripremati prenos, iskočiće vam kućica u koju ćete ukucati naziv videozapisa, opis, i kategoriju, a moraćete namjestiti i uslove privatnosti. Procedura je slična kao kad postavljate standardni video na YouTube. Nakon što ste sve ispunili osnovnim informacijama označite Stream Options tab da omogućite korisnicima da video gledaju četiri sata nakon prenosa. Odaberite monetizaciju ukoliko je to potrebno i na samom kraju idite na Cards tab da ih dodate u vaš „živi događaj“.

Sljedeći korak je podešavanje softvera koji snima vašu igricu i prikazuje je na YouTube-u. Preporuka je da koristite OBS za početak, ali ako želite nešto profesionalnije, Xsplit Gamecaster je odličan, ali to ćete već odrediti sami prema sopstvenom nahođenju.