Written by

Kaspersky upozorava na Skygofree virus

moj android| Views: 192

android-1693794_1280

U Android svijetu pojavio se novi trojanski virus koji pokušava da privuče korisnike velikim obećanjima o bržem Internetu koji će omogućiti zaražena aplikacija. Naravno, to nije tačno. Ovaj zloćudni softver nosi naziv Skygofree i veoma ga je teško ukloniti sa uređaja.

Skygofree se koristi još od 2014., ali ga je Kaspersky tim otkrio tek 2017. godine. Danas je opremljen novim funkcijama i opasniji je nego ikad. Sada može da prati lokaciju uređaja na kojem je instaliran i da automatski uključi snimanje kada se nalazite na određenom mjestu. To znači da hakeri mogu da čuju sve što se dešava kada uđete u kancelariju ili posjetite šefov dom.

Pored toga, ovaj virus prikriveno konektuje zaraženi smartphone ili tablet na Wi-Fi mrežu koju kontrolišu hakeri, čak i ako ste vi onemogućili povezivanje na bežični Internet na svom uređaju. Na taj način se mogu prikupiti i analizirati vaši podaci. Drugim riječima, hakeri će znati koje stranice posjećujete i kako glase vaša korisnička imena, šifre i brojevi kartica.

Ovaj zloćudni softver je opasan i u stanju mirovanja. Šalje sistemska obavještenja i automatski dodaje sam sebe na listu favorita. Skygofree može da kontroliše i popularne aplikacije kao što su Facebook Messenger, Skype, Viber i WhatsApp, te da potajno uključuje prednju kameru i fotografiše korisnika u trenutku kada otključa telefon. Isto tako može da presretne pozive, SMS poruke, stavke u kalendaru i ostale korisničke podatke. Širi se preko WEB sajtova lažnih mobilnih operatera gdje se krije iza maske ažuriranja koje će omogućiti brži mobilni Internet.

Kaspersky-jeva služba za zaštitu oblaka dosad je dobila samo nekoliko prijava o instaliranju ovog virusa. Svi zaraženi uređaji su iz Italije, no to ne znači da i korisnici u drugim zemljama ne trebaju biti oprezni. Dobra vijest je da se možete zaštititi od ovog zloćudnog softvera.

  • Instalirajte aplikacije samo iz zvaničnih prodavnica kao što je Play Store. Bilo bi dobro da onemogućite instaliranje softvera iz trećih izvora, a to možete podesiti u svom pametnom telefonu.
  • Ako imalo sumnjate u neki softver nemojte ga instalirati. Obratite pažnju na pogrešno napisana imena aplikacija, mali broj preuzimanja ili sumnjive zahtjeve za dozvole.
  • Instalirajte anti-virus koji će vaš uređaj zaštititi od zlonamjernih aplikacija i datoteka, sumnjivih WEB sajtova i opasnih linkova.