Written by

Kina planira lansiranje još jednog mjeseca u orbitu

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 144

Mjesečina jeste romantična, ali od nje kao čovječanstvo nemamo neke koristi. Ona ima samo 1/400 000 dio sunčeve svjetlosti što je malo da bi osvijetlila noć.  Kineski naučnici i inženjeri ne žele da prihvate to kao činjenicu već žele uraditi sve što je u njihovoj moći da stvari promijene.  Oni su nedavno objavili kako svjetlost mjeseca mogu ojačati još jednim, vještačkim mjesecom koga bi lansirali u svemir.

Prije nekoliko sedmica, Wu Chunfeng, predsjedavajući Aerospace Science centra u gradu Chengdu najavio je planove o pokretanju „vještačkog mjeseca“ i to 2020. godine . On je govorio na nacionalnom, masivnom događaju za inovacije i preduzetništvo koji je održan u Chengdu-u, u Kini. Wu je tada rekao da je lažni mjesec u stvari satelit koji osvjetljava i koji bi trebalo da zamijeni uličnu rasvjetu ovog grada.  

Prema njegovim riječima, satelit bi trebalo da svijetli i do osam puta jače od mjeseca, ali je dizajniran da bi dopunio mjesečevu svjetlost. Na Zemlji, svjetlost ovog satelita bi izgledala kao jaka mjesečina koja bi mogla da obasja površinu od 80 kilometara.

Ovo je dobra vijest gledano i sa one praktične, finansijske strane jer bi ovaj projekat za samo dva mjeseca mogao zamijeniti tradicionalne izvore energije i na taj način bi se uštedilo oko 20 miliona juana pet godina nakon lansiranja.