Written by

Kineski naučnici razvili bateriju na bazi slane vode

m:ovo m:ono| Views: 79

baterija

Naučnici kineskog Univerziteta Fudan iz Šangaja predstavili su novi tip savitljivih baterija, koje trenutno mogu raditi pomoću slane vode. Cilj im je da omoguće napajanje nosivim uređajima i medicinskim pomagalima pomoću jeftinih hemijskih baterija.

Naučnici navode da se ove baterije mogu presaviti stotinu puta, a umjesto toksičnih hemikalija koriste neškodljive tečnosti poput slane vode i otopina za rehidrataciju. Zbog toga su pogodne za nošenje u uređajima koji se smještaju unutar tijela, poput medicinskih implantata.

Baterije rade pohranjivanjem električne energije kao hemijske energije, a sastoje se od tri osnovne komponente – dvije metalne elektrode koje provode elektricitet, između kojih je tekući elektrolit.

Kada ova jeftina hemijska baterija napaja određeni uređaj joni ispuštaju svoje elektrone koji se potom provode kroz tečnost tekućih elektrolita od jedne elektrode do druge.

Naučnici su eksperimentisali s nekoliko različitih vrsta otopina elektrolita, pa jedna baterija radi s natrijum sulfatom, ali efikasnom se pokazala i baterija sa slanom otopinom. Naučnici navode i da bi se kao elektrolitske otopine mogle koristiti i tjelesne tečnosti, poput suza.