Written by

Kinezi grade podvodnu koloniju vještačke inteligencije

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 221

Kina planira da sagradi AI Atlantidu – prvu koloniju bez ljudskih bića u dubinama Južnog kineskog mora.

Ideja grada u dubinama mora je inspiracija mnogih priča, a kineski naučnici i inžinjeri projektom vrijednim više od 160 miliona dolara planiraju da ideju pretvore u stvarnost. Tehnologija koja će izdržati pritisak vode u dubinama i u isto vrijeme moći uzimati uzorke iz okoline radi njihovog ispitivanja i slanja na površinu do sada nije viđena, te nema sumnje da će ona promijeniti svjetski poredak na tržištu vještačke inteligencije.

Plan je da baza podvodne kolonije kablovima bude povezana sa brodom ili platformom, da samostalno šalje informacije koristeći senzore i AI, ali i da ima samoodrživu laboratoriju.  Sve informacije prikupljene ispod površine vode će služiti zemljama u okolini u predviđanjima cunamija, zemljotresa ili prosto, za pronalazak novih vrsta. 

Mnogi su skeptični prema projektu i njegovoj realizaciji ili su samo svjesni svih prepreka koje očekuju izvođače radova uzimajući u obzir svu surovost okruženja poput zemljotresa i erozija koji mogu ugroziti strukturu građevine i njene osnove. Izazov nije samo u materijalima od kojih će se utvrđenje napraviti i u tehnologiji koju će oni koristiti već i u činjenici da je veliki postotak morskog dna i dalje neistražen.  Ne treba zaboraviti problematiku sedam teritorija oko kojih se spori Kina sa susjednim državama, kao ni činjenicu da su Kina i Filipini imali nesuglasice oko dijela pomorskog puta na kojem je planirana izgradnja.

Bilo kako bilo, svi nestrpljivo očekujemo početak građenja Atlantide novog doba i inovacije koje će njegova implementacija donijeti.