Written by

Kinezi odštampali najduži pješački most

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 302

Kineski grad Šangaj sada je vlasnik najdužeg mosta izrađenog 3D štampom. Samo dvije robotske ruke i 450 sati rada bile su dovoljne kako bi se ovaj betonski most u Šangaju, štampan u 3D formatu, službeno nazvao najdužim na svijetu.

Most dužine 26,3 metra i širine 3,6 metara nalazi se u okrugu Baoshan u Šangaju, a ističe se izražajnim vanjskim izgledom koji podsjeća na presavijenu tkaninu. Inspirisan je istorijskim mostom Anji u okrugu Zhao, dizajnirao ga je tim Univerziteta arhitekture Tsinghua, pod rukovodstvom profesora Xu Weiguoa, a izgrađen je pomoću vlastitog sistema 3D štampe.

Prije početka izgradnje napravljen je manji, testni model kako bi se dokazalo da može izdržati pješake koji prelaze i zadržavaju se na cjelokupnoj površini mosta. U most je ugrađen i sistem praćenja u realnom vremenu, koji nadzire eventualne deformacije i pomjeranja.

Prvi betonski most izgrađen tehnologijom 3D štampe otvoren je u oktobru 2017. godine u Holandiji. Ovaj most, sastavljen od 800 slojeva betona dug je osam metara i napravljen je kako bi služio biciklistima.