3d zgrada

Written by

Kinezi printaju najvišu 3D zgradu na svijetu

m:ovo m:ono| Views: 200

3d zgrada

Sve češća pojava u svijetu građevine su 3D printane kuće koje se konstruišu od betona pomoću posebno dizajniranih 3D printera. Svaka od njih košta oko 5.000 dolara i površine je 200 kvadratnih metara.

Kompanija WinSun iz Šangaja koja stoji iza projekta 3D printanih kuća objavila je da će 3D izgradnju dovesti na potpuno novi nivo uz pomoć svog novog projekta – najviše 3D printane zgrade na svijetu.

Radi se istovremeno i o prvoj svjetskoj vili koja je nastala pomoću 3D printanja. Ova vila ima pet spratova, prostire se na teritoriji od 1.100 kvadratnih metara i dolazi zajedno sa internom i eksternom dekoracijom.

3d zgrada kinezi

Kompanija WinSun se već 12 godina bavi poslovima u građevinskom sektoru i veliki je inovator u polju 3D printane tehnologije. Neki od 3D patenta ove kompanije su automatski sistem za hranjenje i mlaznica za raspršivanje, a kompanija je u 2008. godini uz pomoć 3D tehnologije isprintala zid jedne zgrade.

Izvršni direktor kompanije WinSun Ma Yi He objasnio je da ključ uspjeha kompanije leži u jedinstvenom i inovativnom pristupu. Ova kompanija proizvodu tintu namijenjenu 3D printanju koja je napravljena od posebnih aditiva i mješavine recikliranog konstrukcijskog materijala kao što su čelik, cement i fiberglas.

Pored toga što se koriste reciklirani materijali, velika prednost ovog metoda je i što je mnogo manji nivo ugdljendioksida koji se otpušta u atmosferu prilikom gradnje. Na ovaj način je manji rizik da građevinski radnici budu izloženi otrovnim i štetnim materijalima koji nastaju tokom izgradnje.

Prva svjetska 3D vila bila je urađena po narudžbi Tomson grupacije, a ukupna cijena vile bila je oko milion juana. Naručeno je još deset setova ovakvih vila.