Written by

Klasik TV najavljuje: Ciklus filmova Veljka Bulajića

m:tel IPTV| Views: 82

bitka-na-neretvi-film

Klasik TV donosi ciklus filmova nagrađivanog reditelja Veljka Bulajića. Filmovi će se prikazivati od 27.2. do 28.3., svakog ponedjeljka i utorka od 22.00.

Rediteljsku karijeru započeo je kratkim filmovima: Kamen i more i Brod lutalica (1953.). Prvi dugometražni igrani film Vlak bez voznog reda realizovao je 1959. godine. Djelo je nagrađeno s dvije Zlatne arene i nagradama Slavica i Jelen u Puli, te Nagradom grada Zagreba.

Bulajić je autor čiji su filmovi postigli najveći uspjeh kod domaćih i stranih gledaoca. Kozara, Vlak bez voznog reda, Atentat u Sarajevu zajedno s Bitkom na Neretvi na vrhu su liste najgledanijih filmova na ovim prostorima. 

Dobitnik je nagrada Zlatni Lav u Veneciji, Zlatna Nimfa u Monte Carlu, nagrade za režiju u San Sebastijanu i New Delhiu, Zlatne medalje na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, međunarodne nagrade kritike Cidalc, nagrade Zlatni klas za najbolji film u Valladolidu te nekoliko nagrada publike. Nagrađen je s nekoliko Zlatnih Arena na Filmskom festivalu u Puli za najbolje filmove i najbolju režiju, a američka Akademija za umjetnost i nauku nominovala je njegov film Bitka na Neretvi za Oscara. Dva puta bio je član žirija međunarodnog Filmskog festivala u Cannesu, kao i na filmskim festivalima u Moskvi i New Delhiu. Odlukom Festivala mediteranskih zemalja u Rimu, Bulajiću je 2013. dodijeljena Nagrada za životno djelo.

Filmovi će se prikazivati ponedjeljkom i utorkom od 22.00.

Ponedjeljak, 6.3. – Pogled u zjenicu sunca, ratni

Utorak, 7.3. – Bitka na Nertvi, ratni spektakl

Ponedjeljak, 13.3. – Atentat u Sarajevu, istorijski (PREMIJERA)

Utorak, 14.3. – Čovjek koga treba ubiti, fantastika

Ponedjeljak, 20.3. – Visoki napon, drama

Utorak, 21.3. – Veliki transport, drama

Ponedjeljak, 27.3. – Obećana zemlja, drama

Utorak, 28.3. –  Donator, drama