Instagram

Written by

Ključne promjene koje je Instagram doživio u 2019. godini

m:reza, preporučujemo| Views: 466

Za 2019. godinu možemo sa sigurnošću reći da je godina Instagram-a, bar kada je riječ o društvenim mrežama. Brojna ažuriranja, unapređenja, totalne promjene obilježile su ovu, godinu na izmaku.

Nekada su se korisnici “hvatali za glavu”, a nekada predstavnici brendova. Instagram je mnogo toga pratio, osluškivao potrebe svojih korisnika i unaprijedio mrežu tako da bude po mjeri svih. Možda će nam najviše u sjećanju ostati to da je Instagram i zvanično postao “from Facebook“, iako se već dugo znalo ko stoji iza ove društvene mreže.

Ali, evo kratkog presjeka promjena koje smo vidjeli tokom 2019. godine:

Kupovina na Instagramu

Od marta ove godine uvedena je opcija, a sve kako bi kupovina bila što jednostavnija. Sada se doslovno sve može kupiti na Instagram-u, a plan je da u 2020. godini ova opcija tek doživi svoj vrhunac.

Stikeri za donacije

Nije tajna da su Story-ji na Instagram-u veliki trend, što potvrđuje i podatak od 500 miliona aktivnih korisnika dnevno. Prepoznali su to kreatori aplikacije i uveli stikere kojima se može donirati ili pomoć rad neke organizacije, udruženja ili nekog dobrog projekta.

Instagram je pokrenuo i @shop

Možda zvuči čudno, ali Instagram i pored svog zvaničnog profila ima još jedan – @shop. Namijenjen je kreativcima koji rade na razvoju svog malog biznisa, a pomoću ovog profila mogu da nauče mnogo toga korisnog u poslovnom svijetu.

Pretraga je postala bolja

Kada želite nešto istražiti na Instagram-u, sada je to mnogo jednostavnije zahvaljujući boljoj pretrazi. Već kada kliknete na ikonu za pretragu, otvara vam se mnogo prijedloga, a možete staviti i filtere poput IGTV, Kupovina, Hrana, Umjetnost ili Putovanja.

IGTV

Iako je IGTV sam po sebi bio veliki korak na Instagram-u, često nam je smetalo što određeni video-sadržaj ne možemo gledati u horizontalnoj formi. Instagram je i to riješio u 2019. godini.

Mogli bismo ovako još ko zna koliko. Prisjetićemo se samo da je Instagram pokrenuo još jednu aplikaciju – Threads, da je u Story-je dodao brojne stikere, i ono najbolnije za mnoge korisnike – testirao kako bi aplikacija izgledala kada se lajkovi ne bi vidjeli. A šta je za vas obilježilo 2019. godinu na Instagram-u?