Written by

Ko će kupiti Nokia Health, Samsung ili Google?

m:ovo m:ono| Views: 188

nokia

Po svemu sudeći Samsung je jedna od kompanija koje su zainteresovane za kupovinu Nokia Health što ih stavlja u trku sa konkurentima Google Nest i još dvije francuske kompanije koje su zainteresovane za kupovinu biznisa koji se bavi digitalnim zdravljem.

Nokia je 2016 godine otkupila Withings, digitalnu startap kompaniju čiji fokus je bio na tržištu zdravstva koju su kasnije preimenovali u Nokia Health i trenutno se bave proizvodnjom brojnih digitalnih proizvoda za zdravlje uključujući vage, uređaje za praćenje fizičkih aktivnosti i senzore za praćenje sna.

Ipak, ispostavilo se da kupovina nije toliko uspješna investicija jer trenutni interesanti žele platiti 192 miliona manje nego što je platila Nokia. I dok i Google i Samsung razmatraju kupovinu, ekonomisti tvrde da bi kompaniju mogla kupiti lokalna firma iz Francuske gdje je industrija za vještačku inteligenciju u porastu.

Uprkos tome što Nokia nije bila najuspješnija kad je u pitanju tržište zdravstva to ne znači da u njemu ne leži potencijal koji bi Google i Samsung znali iskoristiti. Obe kompanije već imaju širok spektar sličnih proizvoda koji veoma dobro kotiraju.