Written by

Koja je razlika između clear app cache i clear app data aplikacija?

moj android| Views: 391

android

Jeste li ikada kad ste se požalili na to kako vam Android ne radi dobro dobili savjet da očistite cache aplikacija ili da izbrišete podatke aplikacija? Ove dvije opcije se često pominju kao čudotvorna rješenja koja će riješiti sve vaše probleme sa mobilnim telefonom.

Prije nego se upustite u ove akcije važno je da vam je u potpunosti jasna razlika između njih dvije.

Šta je čišćenje cache aplikacija?

Cache je privremena memorija vašeg uređaja koja sadrži određene vrste podataka, a glavna funkcija joj je da da ubrza koliko lako i glatko vaš uređaj barata aplikacijama i protokom informacija. Jeste li ikada, nakon što ste restartovali vaš telefon prmjetili kako se aplikacija za kameru otvara sporo, a sve ostale postepeno ubrzavaju? Ubrzanje nakon incijalnog paljenja se dešava upravo zahvaljujući podacima koji su u cache memoriji. U isto vrijeme možete primjetiti kako se web sajtovi učitavaju brže kada ih posjetite drugi ili treći put.

U većini slučajeva nema potrebe za ručnim podešavanjem cache podataka jer je Android veoma sposoban da to odradi sam. S druge strane ako neke aplikacije počnu da se ponašaju čudno ili prestanu sa radom onda svakako pokušajte da ih podesite ručno.

Čišćenje podataka aplikacija

Ovo je mnogo ozbiljnija akcija jer čišćenjem cache memorije imate mnogo manji rizik da poremetite aplikacije u vašem telefonu, dok je u ovom slučaju rizik mnogo veći. Tačnije, vi time u potpunosti brišete podatke koje je kasnije nemoguće vratiti. Čišćenje podataka vraća telefon na default stanje i sa time morate biti veoma oprezni.

Čišćenje cache neće uticati sačuvane podatke u vašem telefonu i zati uvijek treba da koristite ovaj korak,. Čićenje podataka koristite samo ako nemate drugu opciju.