Written by

Telefoni od metala, stakla i plastike – osobine i detalji

moj android| Views: 137

Prije nekoliko godina telefoni su se razlikovali po veličini, obliku i boji, ali su svi imali jednu zajedničku karakteristiku – bili su napravljeni od plastike. U proteklih par godina stvari su se i na ovom polju drastično promijenile tako da se sada telefoni prave od raznih materijala u kojima prednjače staklo, metal i plastika.

U posljednje vrijeme uveliko se koristi i koža kao materijal koji se vezuje za luksuzne telefone i limited edition serije. Svaki od ovih materijala ima svoje za i protiv razloga koje treba da uzmete u obzir kada budete birali novi telefon. 

Metal

Ovaj materijal se u proizvodnji mobilnih telefona počeo koristiti prije desetak godina i najčešće se koristio u kompanijama HTC i Huawei. Jedan od glavnih razloga zašto treba da uzmete u obzir telefon napravljen od metala jeste osjećaj i izgled. Oni obično izgledaju veoma luksuzno i daju lijep osjećaj u ruci. Zatim, tu je izdržljivost i bolje generisanje topline što je svakako bitno za dugotrajnost vašeg uređaja.  

Isto tako, oštećenja na metalu su mnogo vidljivija nego na plastici i to može biti nezgodno. Samo neki od telefona koji su napravljeni od metala su: HTC 10, Huawei P10.

Staklo

Veliki broj kompanija staklo koristi ne samo kao zaštitu ekrana nego i u dizajnu kućišta. Ideja je popularizovana lansiranjem Galaxy S6 Edge modela, a zatim se pojavila Xperia Z3 i mnogi drugi. Razlog zbog koga se mnog odlučuju na ovaj materijal jeste što je otporan na ogrebotine, veoma je izdržljiv i omogućava bežično punjenje.

S druge strane, staklo je lomljivo i može se u potpunosti razbiti i naravno na njemu su otisci prstiju mnogo vidljiviji nego na drugim materijalima. Isto tako, dizajneri su veoma ograničeni kad je u pitanju staklo. Telefoni napravljeni od stakla su: LG G7, HTC U12 Plus i mnogi drugi.

Plastika

Ovo je materijal koji se u proizvodnji mobilnih telefona najčešće koristi, i to različite vrste plastike. Polikarbonat se koristi kod proizvodnje telefona više klase, od njega je napravljen Galaxy Note i telefoni LG G serije.

Jedna od najvećih prednosti plastike jeste što ona ne utiče na rad antene i primaje signala, što je slučaj sa ostalim materijalima.  S druge strane plastika je veoma izdržljiva, na njoj se ne vide ogrebotine, fleksibilna je. Isto tako još jedna prednost jeste što je mnogo povoljnija od stakla i metala.

Ono što može odbiti od ovakvih uređaja jeste što nemaju luksuzan izgled i što su loši provodnici topline, brzo se zagrijavaju i to može da utiče na rad i vijek trajanja telefona. Neki od najboljih telefona koji su napravljeni od plastike su: Honor 7X i Galaxy S8 Active.