Written by

Koliko baterije zapravo uštedi dark mode?

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 290

Tekuća godina će u svijetu pametnih telefona ostati upamćena i kao dark mode godina.

I Google, za Android Q, i Apple, za iOS 13, su uveli dark mode za svoj operativni sistem i različite aplikacije, od Apple Music-a do fotografija i vijesti.

Ako estetiku ostavimo po strani, pitanje je da li taj režim štedi bateriju? Neki stručnjaci kažu da ne samo da štedi bateriju, već da je i bolji za vid, pa možemo reći da nam se, po tom pitanju, smiješi tamna, ali energetski svijetla budućnost.

Kad govorimo o različitim tehnologijama, činjenica je da svi ekrani nisu isti, pa samim tim nemaju ni iste prednosti. Korištenjem tamne pozadine pametni telefoni na bazi OLED tehnologije za ekrane, koju koristi većina pametnih uređaja, mogu da uštede mnogo više baterije u odnosu na one sa LCD displejima, kod kojih je tokom upotrebe pozadinsko svjetlo konstantno upaljeno.

Dark mode za, recimo, Google Maps, u odnosu na svijetlu temu, može uštediti do čak 6o% baterije – u standardnom modu potrošnja je, u testnoj fazi, iznosila 239 mA, dok je prelaskom na dark mode bila svedena na 96 mA.

Tamna tema, dakle, neće priuštiti supermoći vašem uređaju i omogućiti da baterija traje danima, ali njenom upotrebom svakako možete očekivati dodatnih sat vremena upotrebe, što ponekad svakako nije loše.