Written by

Koliko je vještačka inteligencija važna za kameru telefona?

moj android| Views: 273

Apsolutni hit među mobilnim telefonima ove godine su sigurno foto-aparati koji podržavaju AI, ili vještačku inteligenciju. Proizvošači kažu da AI poboljšava kvalitet fotografija, što negdje insinuira kako je mašina bolji fotograf od ljudi.

Kamere koje su podržane vještačkom inteligencijom nalaze se u telefonima Huawei P20 Pro, LG G7 ThinQ i Google Pixel 2, a po svemu sudeći do kraja godine će ih biti još. Kompanije Huawei i LG koriste algoritme za prepoznavanje scene koji automatski podešavaju boje dok se Google oslanja na HDR procesuiraje nakon fotografisanja.

Kad je u pitanju pejzaž veoma je vidljiva razlika među fotografijama koje su snimljene pomoću AI i one koje to nisu. Fotografije sa AI su u veoma dobrom balansu boja i nevjerovatno su žive, jasne i oštre, a isti slučaj je i kad su u pitanju građevine.

Kad je u pitanju fotografisanje, što je omiljeno mešu ljubiteljima Instagrama, postoje posebne funkcije u sklopu aparata koje se odnose upravo na fotografisanje hrane zbog koje se određene namirnice zaista ističu, boje dolaze do izražaja što je jako bitno kad je hrana u pitanju jer se često desi da na fotografijama ne izgleda toliko primaljivo kao u prirodi, a isti je slučaj i sa cvijećem.

AI je sigurno dobar dodatak i posebno će se svidjeti onima koji vole objavljivati svoje fotografije na društvenim mrežama, ali rezultat koji dobijete možete dobiti i ako ručno podesite sve parametre fotografije. AI ipak sve to uveliko pojednostavljuje i zato je sjajno imati u sklopu kamere.