Written by

Koliko memorije vam je zaista potrebno na telefonu?

mobilni svijet, u žiži| Views: 161

Količina interne memorije varira od uređaja do uređaja. Kod velikog broja telefona i dalje je moguće koristi microSD kartice, ali se s razlogom postavlja pitanje – koliko nam memorije zaista treba? To, svakako, zavisi od načina upotrebe.

Postoji ogromna razlika između Android i iOS uređaja koji su opremljeni različitom unutrašnjom memorijom i RAM-om. Zavisno od cijena, vaše se mogućnosti mijenjaju, ali je sigurno da su 3GB RAM-a i 32GB trenutna norma za smještaj podataka.

Proizvođači, generalno, lansiraju uređaje s 8, 16, 32, 64, 128, 256 i 512 GB interne memorije. Nedavno smo vidjeli i uređaj koji ima čak 1TB internog prostora. Iako su ovo zvanični brojevi, morate znati da oni ne moraju nužno odražavati stvarnu količinu memorije koja vam je na raspolaganju, jer dio toga zauzima sam sistem.

Pametni telefoni sa samo 8 GB prilično su rijetki, jer samo fajlovi koji se primaju kroz aplikacije i nekoliko fotografija su dovoljne da sistem počne kočiti. Sa 16GB možete preživjeti, ali imajte u vidu da ćete morati svoj pametni telefon očistiti od nepotrebnih aplikacija i koristiti prednosti usluga u oblaku, kao što je Google Photos.

32GB je razumno, osim ako ste navikli na snimanje mnogobrojnih fotografija. 64 GB je pristojan izbor, jer vam ova opcija omogućava dovoljno prostora za aplikacije, fotografije i druge fajlove. 128 i 256GB su dvije mogućnosti koje nisu rezervisane za vodeće modele. Nekada su ove količine memorije bile nezamislive, a danas imamo kapacitete od 512GB ili čak 1TB.

Sasvim je sigurno da će se ovi brojevi u narednim godinama povećavati, a prilikom izbora telefona morate znati za koje potrebe ćete ga koristiti i koja je količina memorije, na osnovu ovih preporuka, optimalna za vas.