Written by

Koliko memorije vam je zaista potrebno u mobilnom telefonu?

moj android| Views: 118

android1

Količina interne memorije varira od telefona do telefona, a upravo ta brojka je ono što većina prvo gleda kada kupuje novi uređaj. Pitanje koje se nameće kad je ova tema u pitanju jeste koliko interne memorije u telefonu nam je zaista potrebno?

Na tržištu postoji zaista veliki broj uređaja kad je u pitanju Android, koji su opremljeni različitom internom memorijom i RAM-om. To naravno varira u odnosu na cijenu, a trenutno su standard uređaji sa 3GB RAM-a i 32 GB interne memorije što je zaista sjajno i lakšava život. Možete pronaći uređaje od 8, 16, 32, 64, 125 i 256 GB interne memorije, ali ove brojke ne odražavaju nužno količinu prostora koji vam je dostupam jer veliki dio zauzima sam sistem. Opcija od 8GB je prilično ograničena jer samo WhatsApp i nekoliko fotografija zajedno sa sistemom su dovoljni da se memorija popuni.

Sa 16 GB mogu u potpunosti biti zadovoljni oni koji nisu pretjerano ludi za aplikacijama i fotografijama, a ukoliko se telefon redovno čisti i brišu se nepotrebni fajlovi, može biti sasvim dovoljno. Međutim, stručnjaci kažu da je minimum koji bi svaki telefon trebalo da ima jeste 32 GB i to je sasvim dovoljno za sve one koji baš često koriste fotoaparata, slušaju muziku, imaju sve aplikacije omiljenih medija i društvenih mreža. Ipak, ako ste baš zaluđenik onda bi bilo bolje da uzmete robusnih 64 GB memorije, jer uređaj koji ima 32 bi mogao povremeno da uspori zbog brojnih aplikacija i fajlova. 

S druge strane, na odluku o memoriji uglavnom utiče i budžet za kupovinu kojim raspolažemo, a telefoni sa više memorije su uvijek skuplji. Uvijek se možete odlučiti za nadogradnju memorije putem SD kartice, ali morate uzeti u obzir da na nju ne možete pohraniti aplikacije već samo fotografije i muziku.