Written by

Korisne funkcije Android telefona koje morate isprobati već danas

mobilni svijet, u žiži| Views: 289

Iako postoji već dugi niz godina, Android operativni sistem ima mnoštvo funkcija koje još uvijek nisu uspjele doći do izražaja, a mi vam danas otkrivamo samo neke od njih koje će vam sigurno dobro doći i toplo vam preporučujemo da ih isprobate što prije. 

 

Snimite šta radite na ekranu

Opcija snimanja ekrana na ekranu postoji već zaista dugi niz godina, ali opet mali broj ljudi zna za ovu opciju.  Ovo je sjajna funkcija ako svojim prijateljima želite pokazati koliko ste spretni kad je u pitanju igranje igrica.  Na play Store-u postoji mnoštvo sjajnih aplikacija za snimanje ekrana, a jedna koja je među boljima je sigurno AZ Screen Recorder – No Root.

Pojednostavite sigurnost

Smart Lock funkcija je predstavljena zajedno sa Android Lollipop verzijom operativnog sistema i dozvoljava vam da podešavate otključavanje telefona, na primjer, da ga držite otključanim putem drugih uređaja sa kojima je povezan. Kliknite Settings > Security > Trust Agents i uključite Smart Lock.

 

Pronađite koje aplikacije usporavaju vaš telefon

Process Stats je jedna od sjajnih funkcija u Developers opcijama koja omogućava da otkrijete status svih procesa koji se odvijaju u vašem telefonu.  Kada uđete u ovu opciju vidjećete listu svih procesa koji se trenutno odvijaju.  Ako kliknete na neki od njih to će poboljšati upotrebu RAM-a.

Povećalo

Ako niste znali vaš Android telefon ima opciju povećala koje možete omogućiti u Android’s Accessibility podešavanjima. Jednom kada omogućite ovu opciju svaki put kad je želite koristiti sve što treba da uradite jeste da tri puta dodirnete ekran i on će se automatski zumirati.

Neka vaš telefon čita umjesto vas

Text-to-Speech je još jedna malo poznata funkcija  koja vam omogućava interakciju bez upotrebe ruku. Tačnije, ova opcija vam omogućava da vam telefon čita tekstove koje ste spremili kada nemate vremena da se udubite ili jednostavno želite da radite dvije stvari odjednom.

Posudite tuđe podatke

Ovo ste sigurno znali, ali još jednom ćemo napomenuti da svaki Android ima opciju hot spot-a, tačnije djeljenja mobilnih podataka sa drugim uređajima.

Koristite prečice na zaključanom ekranu

Ovo je opcija koja vam omogućava da aktivirate neke opcije, a da ne otključavate telefon.  Na ovaj način možete otvoriti i glasovnu pretragu uređaja, a sve što treba da uradite da biste koristili ovu opciju jeste da pređete prstom sa desne na lijevu, donju stranu vašeg telefona.

Otključavanje skrivenih opcija

Omogućavanje opcija za programere na Androidu zvuči pomalo zastrašujuće kad je u pitanju običan korisnik, ali neke od tih opcija mogu vam omogućiti korisne stvari.  Idite na Setting > About Phone zatim kliknite na Build number sedam puta i imaćete pristup opcijama za programere.