Korisnici Android-a mogu zaboraviti lozinke za neke Google servise

Written by

Korisnici Android-a mogu zaboraviti lozinke za neke Google servise

m:reza, preporučujemo| Views: 162

Google ukida lozinke za 1,7 milijardi korisnika Android-a, a tu mogućnost su prvo dobili korisnici Google-ovih Pixel-a. Istovremeno je najavljeno da će je ubrzo dobiti i ostali korisnici Android-a, svi koji koriste uređaje s verzijom 7 ili kasnijima.

Korisnici Android-a tako mogu zaboraviti lozinke za neke Google servise, a za logovanje će ubuduće koristiti skener otiska prsta, naravno, ako njihov uređaj podržava tu opciju. Biometrijska identifikacija će korisnicima prvo biti ponuđeno kao mogućnost, ali iz Google-a ističu da će vremenom sve više njihovih servisa funkcionisati skeniranjem prsta ili čak očiju.

Ova promjena se, kako navode iz kompanije, prvenstveno odnosi na unapređenje bezbjednosne tehnologije, jer su, kako kažu, svjesni da ljudi ne prave redovno jake lozinke. Stoga je upravo one koji imaju taj problem posebno obradovala vijest da će uskoro biti dovoljno da jednom registruju otisak svog prsta i nakon toga bezbjedno pristupaju aplikacijama i veb sajtovima koje koriste, jer je biometrijska identifikacija jedinstvena za svaku osobu.

Tako nešto je moguće s obzirom da je Google-ov Android operativni sistem FIDO2 sertifikovan, što podrazumijeva da se, osim lozinki, za prijavljivanje na aplikacije i internet servise može koristiti otisak prsta.

Trenutno je poznato samo da će se ona, umjesto lizinke, koristiti za Google Password Manager, a  vrijeme će, i to uskoro, pokazati za koje će još Google servise ona biti opcija.