Kradljivica knjiga

Written by

“Kradljivica knjiga” na kanalu HBO

m:tel IPTV| Views: 58

HBO, nedjelja 08.02. u 20.05 časova

Kradljivica knjiga

Ove nedjelje ne propustite inspirativni film “Kradljivica knjiga” koji prati priču jedne neobične djevojčice uhvaćene u vihor Drugog svjetskog rata.

Devetogodišnja Lizel Meminger ostane bez roditelja i odlazi da živi sa porodicom Huberman. Njena starateljica Roza Huberman veoma je stroga ali i brižna žena, a njen muž Hans jednostavan je čovjek koji odmah zavoli Lizel. Djevojčica se uskoro sprijatelji sa dječakom iz komšiluka Rudijem Štajnerom i oni zajedno kreću u školu. Život porodice Huberman se zakomplikuje kada im na vrata pokuca Maks, odbjegli Židov koji zatraži pomoć od Hansa i Roze. Hubermani odluče sakriti Maksa od nacista, a između njega i Lizel uskoro se rađa veliko prijateljstvo.

Hans otkrije da Lizel ne zna čitati i zajedno sa Maksom počne ju podučavati. Ona vrlo brzo nauči čitati i postaje opsjednuta knjigama. Tokom nacističkog mitinga građani sela u kojem živi prisiljeni su da spale svoje knjige na lomači, ali Lizel uspije spasiti jednu knjigu koju sačuva za sebe. Od tada postaje kradljivica knjiga i preživljava rat pomoću magičnog svijeta koji stvara kroz knjige.

“Kradljivica knjiga” dirljiva je priča snimljena je prema bestseleru Markusa Zusaka, a glavne uloge tumače holivudski veterani Džefri Raš i Emili Votson te Sofi Nelis i Ben Šnecer.

Film je nominovan za nekoliko prestižnih nagrada kao što su Oskar, Zlatni globus kao i za BAFTA nagradu.