Written by

Kratka istorija Bluetooth-a

m:ovo m:ono| Views: 170

Ne postoji ni najmanja šansa da Bluetooth tehnologija nije sastavni dio vašeg telefona i da je nikada niste koristili. Ona pokriva sve, od bežičnih slušalica  i zvučnika, preko džojstika za konzole pa sve do tastatura i miševa. To je funkcija koja vam omogućava da prebacujete fajlove vazduhom, bez internet konekcije, veoma je korisna, a postoji više od 20 godina.

Bluetooth je osmislio čovjek po imenu Jaap Haartsen koji je radio za kompaniju Ericsson još 1994 godine, a ime mu je dao po vikingu i kralju koji je ujedinio Dansku i Norvešku u desetom vijeku. U to vrijeme ova funkcija je dizajnirana da zamijeni RS-232 telekomunikacione kablove, koji su izumljeni 1960. godine i da bi se umjesto njih koristili kratki UHF talasi između 2.4 i 2.458 GHz. Iako je veoma sličan WI-Fi signalu, Bluetooth je oduvijek bio dizajniran sa mnogo kraćim dosegom i slabijom jačinom

blutut

Godine 1998. formirana je Bluetooth Special Group koja do dana današnjeg objavljuje i promoviše standarde, a ova grupa je ranije uključivala samo Ericsson, IBM, Nokia i Toshiba-u, ali je do kraja prve godine postojanja brojala više od četri hiljade članova. Danas ona uključuje njih više od 30 hiljada.

Prvi Bluetooth za korisnike lansiran je 1999 godine, a u pitanju je bio prvi mobilni telefon koji ste mogli koristiti bez upotrebe ruku, a iste te godine, samo nešto kasnije lansirana je Bluetooth 1.0 opcija koja je prethodila lansiranju prvih bežičnih miševa, tastatura, čipsetova, PC kartica i mobilnih telefona 2000. godine.

Prvi Bluetooth mobilni telefon bio je Sony Ericsson T36, a sadržao je monohromatski LCD ekran, GSM konekciju WAP internet i dovoljno memorije da sačuva hiljadu kontakata. Danas je Bluetooth standard i bez njega ne bi mogli zamisliti moderne tehnologije i zahvalni smo što postoji.