Written by

Kuća napravljena 3D štampačem

m:tel IPTV| Views: 96

magazin_32

Popodnevni časovi posljednje subote aprila rezervisani su za novo izdanje TV emisije m:agazin. U subotu 28.4. budite uz program Radio Televizije Republike Srpske i sa početkom u 14.30 časova pratite teme budućnosti i otkrića iz oblasti tehnologije.

3D štampači su odavno našli svoje mjesto na tržištu – u nauci, tehnologiji pa i medicini, a sada slijedi era 3D građevinarstva. Napravljena je prva kuća pomoću ovog štampača, na periferiji Kopenhagena u Danskoj. Stručnjaci se nadaju da će ovakav način gradnje arhitektima dati slobodu da hrabro grade zgrade bez dodatnih troškova. Počela se graditi u septembru prošle godine i smatra se prvom 3D odštampanom građevinom. Riječ je o maloj poslovnoj zgradi veličine 50-ak kvadratnih metara. Zidovi kuće su pažljivo napravljeni pomoću 3D štampača za štampanje predmeta od betona, a sve je napravljeno u skladu sa strogim evropskim građevinskim propisima. Najveća prednost ovakve vrste gradnje jeste što je povoljnija od tradicionalne, a viška materijala nema. Beton koji se proizvodi pomoću štampača može sadržati otpatke starih pločica i građevinskog materijala, što znači da je ovaj način gradnje ekološki.

Često se priča o robotima koji služe u različite svrhe i sada je samo pitanje dana kada će i u kolikom obimu oni ući u svakodnevnu primjenu kako bi ljudima olakšali posao. Tako je Robi prvi robot kućepazitelj u Italiji a njegova funkcija, pored toga da posjetiocima odgovara na pitanja, jeste da ih zabavi. On je programiran da odgovara na jednostavna pitanja poput gdje se nalazi SPA i kada se otvara restoran. On na pitanja odgovara na tri različita jezika italijanskom, engleskom i njemačkom a pitanja na koja zna odgovor su ona koja su mu rečena. Ono što je još interesantnije je da će on vremenom naučiti još mnogo toga jer pohranjuje svaku novu informaciju te ako mu klijent postavi pitanje koje ne prepoznaje programer može naknadno da poveže pitanje sa programiranim odgovorom čime obogaćuje njegov riječnik i znanje. Važno je i znati da ovaj robot nije tu zamjeni ljude, nego upravo da im olakša ono za šta oni nemaju vremena. Robi ima i svog brata po imenu Kajuki koji u Lombardiji živi i radi kao trgovac automobilima. Ako želite pogledati kako se on snalazi u svom poslu i koje su njegove karakteristike budite ove subote uz m:agazin.

Ukoliko ste spriječeni pogledati premijerno emitovanje, kompanija m:tel se pobrinula da propuštene minute pronađete na zvaničnom You tube kanalu – m:tel BiH ili pratite reprizu u subotu u 1.10 i utorak u 12.30 časova na programu Radio Televizije Republike Srpske.