Written by

Kuhaj, jedi, dijeli uz Yummly

moj android| Views: 208

kuhaj-jedi-dijeli-uz-yummly

Ako ste mislili da aplikacija ne može da bude njam-njam, vrlo je izvjesno da još niste čuli za Yummly. Ako ste mislili da pitanje „šta je za večeru?” nikada neće dobiti nepcu mio odgovor, onda nema sumnje da još niste otkrili pametni svijet Yummly kuhinje. Šta se sve tu mirisno i ukusno krčka, pitate?

Prije no vam otkrijemo meni ove slasne aplikacije, trebalo bi da kažemo kako i zašto je uopšte ugledala svjetlost dana. Priča ide ovako: Posvećeni gurman Dejv Feler (Dave Feller) je godinama bezuspješno tragao za mehanizmom pretraživanja recepata koji bi automatski isključivao sve rezultate koji sadrže…

SENF.

Da, dobro ste pročitali. A zatim mu je jednog dana sinuo Yummly!

Vizionirao je ultimativni kuharski alat koji će u rukama sladokusaca postajati sve što njihovoj strasti godi – i knjiga omiljenih recepata i rafinirana selekcija kulinarskih preporuka, bazirana na njihovim ličnim preferencijama. Da, jedna od najukusnih aplikacija je suštinski nastala zato što je jedan Dejv istinski volio da kuha i jednako istinski mrzio senf.

Od 2009. godine, kada je Dejv lansirao Yummly u orbitu pametnih telefona, svoju viziju digitalne kuhinje je podijelio sa više od 20 miliona registrovanih korisnika, istomišljenika koji dnevnu dozu inspiracije pronalaze u pažljivo izabranim i precizno spremljenim obrocima.

Kako taj Yummly tačno funkcioniše? Sasvim jednostavno.

Tragate li za savršenim receptom, sve što je potrebno da učinite jeste da u meniju označite filtere pretrage. Potreban vam je recept pogodan za vaš režim ishrane ili, pak, intoleranciju na gluten? Imate samo 15 minuta da spremite prazničnu deliciju koja će vaše goste oboriti sa nogu, da ne kažemo trpezarijske stolice? U frižideru imate samo šest funkcionalnih namirnica, ali ste odlučni da ih uobličite u smislen obrok?

Uz Yummly, odgovore na sva ova teška pitanja možete dobiti kroz samo par klikova.

Za razliku od života, koji će vas često primorati da napravite nekoliko pogrešnih izbora prije no stignete do pravog, Yummly vas listom filtera lišava svih potencijalnih gastronomskih grešaka, tako vam servirajući samo recepte koji će biti po vašem ukusu i mirisu.

Pored preporuka, u Yummly kuhinji možete kreirati i knjigu omiljenih recepata te istu strukturisati u kolekcije. Svoje gastro favorite tako možete sačuvati u sekcijama „Kolači koji su mi zauvijek promijenili život”, „Jedi, moli, voli PASTU”, „Delicije koje pravim samo za voljene” ili šta vam već padne na um kao prikladan naziv za određenu rubriku.

Jedna od interesantnijih odlika aplikacije je da s vremenom postaje sve pametnija. Kako je to pa moguće? Naime, jedna od funkcionalnosti Yummly tehnologije jeste davanje preporuka na osnovu ukusa. Ali, sposobnost aplikacije da, bez selektovnih filtera, precizno odredi šta je po ukusu korisnika radi po sljedećem principu: što više korisnik njam-njam, preporuke postaju sve tačnije i sve ukusnije.

Koliko tačno ukusnije? O ukusima je oduvijek bilo teško suditi, zbog čega vam i ne možemo dati sasvim tačan odgovor na ovo pitanje. No, ono što možemo učiniti za kraj jeste podsjetiti vas da Yummly možete servirati na menijima svih Android, iPhone i Windows 10 uređaja.